Bukti Jelas Islam Terancam Dibawah Umnopas (BN) Tetapi Islam Lebih Selamat Bersama PH.

1 Ui Organ

1 MUJAHID BANTU TAHFIZ

MAJLIS PRESIDEN PAKATAN HARAPAN TONGGAK KEKUATAN UMAT MELAYU ISLAM

Semua keputusan besar di dalam Pakatan Harapan diperbuat di dalam Majlis Presiden. Keanggotaan Majlis Presiden Pakatan Harapan adalah seramai 14 orang.

Daripada 14 orang itu, 10 orang adalah Melayu beragama Islam.

Bandingkan pula dengan keanggotaan Dewan Tertinggi Barisan Nasional yang mana daripada 16 orang anggota, hanya 5 orang sahaja yang beragama Islam.

****

ANGGOTA MAJLIS PRESIDEN PAKATAN HARAPAN (PH)

Ketua Umum: Anwar Ibrahim
Pengerusi: Dr Mahathir Mohamad
Presiden: Dr Wan Azizah Wan Ismail

Timbalan Presiden:
1. Muhyiddin Yasin
2. Mohamad Sabu
3. Lim Guan Eng

Naib Presiden:
1. Salahuddin Ayub
2. Mukhriz Mahathir
3. Azmin Ali
4. Chong Chieng Jen
5. M Kulasegaran
6. Christina Liew

Ketua Sekretariat: Saifuddin Abdullah
Bendahari: Husam Musa

****

ANGGOTA DEWAN TERTINGGI BARISAN NASIONAL (BN)

Pengerusi: Najib Razak
Timbalan Pengerusi: Ahmad Zahid Hamidi

Naib Pengerusi:
1. Liow Tiong Lai (MCA)
2. Dr S. Subramaniam (MIC)
3. Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg (PBB)
4. Dr Sim Kui Hian (SUPP)
5. Mah Siew Keong (Gerakan)
6. Maglin Dennis D’Cruz (MyPPP)
7. Teo Chee Kang (LDP)
8. Joseph Kurup (PBRS)
9. Wilfred Madius Tangau (UPKO)
10. Joseph Pairin Kitingan (PBS)
11. Tiong King Sing (PDP)
12. Dr. James Jemut Masing (PRS)

Setiausaha Agung: Adnan Mansor
Bendahari Agung: Mohd Salleh Said Keruak

Umnopas Terus Berangan-Angan Mat Jenin

2 tipu1 BUDAYA UMNOPASMelayu Terhakis

 

Angan-Angan Mat Jenin

Esok 7HB Feb dan kiranya MT UMNO akan berbincang tentang kerajaan pintu belakang. Yang peliknya puak2 yang bising pasal backdoor deal ini semua yang ada rangka dalam almari. Dari Fadhli Shaari yang dengan yakin kata PAS boleh kumpul 112 kerusi walaupun tiada asas, menulis sambil menghisap barang terlarang memang mengasyikan, ianya lebih kepada claim mereka dulu yang nak jadi king maker dengan bertanding 158 kerusi walaupun undi popular hanya 12%.

Lepas itu komen dari Taki yang kata 18 kerusi MP PAS bersiap-siaga untuk di lacurkan demi menyokong Tun memerintah sampai habis penggal. Tak ada satu orang pun dari MP PAS yang menafikan bahawa mereka tidak bersetuju dengan “Pakatan Nasional”, maknanya mereka ini sama taraf dengan pekerja tubuh di lorong haji taib.

Di pihak UMNO pula lobakman dan start bising dan release rakaman suara Zahid yang hendak bersama dengan PN. Yang ada sarjana kedoktoran Asyraf Wajdi pun sibuk juga buat poll tanya bersetuju ke tidak UMNO bersama dengan PN, habis berkicap dia kena rembat dengan machai tegar UMNO.

Di pihak bersatu tak ada yang berbunyi kecuali Rahim Thambi Chik; as usual yang sokong PN ini semua ada political baggage. Mungkin pimpinan bersatu yang lain semua hendak play safe sebab sekarang tengah pemilihan parti? Dah di pihak kartel pun kita tahu mereka ada rangka di dalam almari yang mana kes lama di tutup sebab kekurangan bukti. Kalau ada kes baharu bila-bila masa sahaja boleh di buka.

The thing is, kita kena buat hipothesis kalau betul-betul Pakatan Nasional terjadi, apa yang jadi laba dan apa yang jadi rugi. Paling kelakar ialah saya terbaca komen penyokong bersatu yang dah start panggil najib bossku dan dah start buat truce siap nak backup Najib lagi. Birds of feathers la katakan.

Saya suka dengan ayat Mufti Wilayah tentang kaedah fiqh yang masyhur menyatakan:

نحن نَحْكُم بالظواهر والله يتولى السرائر
Maksudnya: “Kita menghukum berdasarkan apa yang terzahir, dan Allah menguruskan apa yang tersembunyi.”

1) Kita akan tengok apa yang jadi dalam PRU15, siapa yang khianat PH dan masuk PN akan di tolak rakyat.

2) Siapa yang masuk PN, akan terpaksa carry political baggage rakan-rakan parti masing. Jadi PN terpaksa carry political baggage Zahid hamidi misalnya dan PAS dengan UlarMerc dan bonus diri sendiri 50K

3) Apa yang akan terjadi pada existing case rasuah Zahid? dia dah kena slap 87 pertuduhan dan bukan senang-senang DPP nak tarik balik pertuduhan kalau dah masuk kat dalam mahkamah. Semua benda ada prosidur dia expecially Mahkamah kita, ini bukan Mahkamah Kangaroo zaman Najib.

4) PKR-Pro DSAI, Amanah, DAP mungkin jadi pembangkang, but that is fine; mereka ini hidup berprinsip. Dengan half reform yang dah di capai dalam masa hampir 2 tahun, it is a good improvement dari BN yang menang PRU14 tempoh hari. No GST, SST boleh cover nilat GST, 18% tolls reductions, harga minyak stabil, Elektrik tak naik, Fredom index naik, kes rasuah banyak di siasat. Room for improvement? Yes. Worst than BN? hell no.

5) Even kalau PN jadi, susunan menteri-menteri kabinet akan jadi haywire. Dan bila2 masa sahaja colliation tu boleh ranap sebab mereka tiada moral ground yang stick them in the first place. Hidup akan sentiasa buruk sangka dan tidak tenang sebab tidak qanaah.

6) Itu belum masuk part nak bertanding PRU15, ingat seat bersatu, PAS dan UMNO akan tertumpu pada kerusi yang sama. Bab kerusi ini jangan main2, yang PAS kalah bertanding 10 kali pun dia akan kata kerusi tradisi depa, good luck negotiating with lebai

7) Truth to be told, PN tak cukup nombor, as simple as that. Paling kuat pun separuh dari bersatu, separuh umno, GPS dan PAS. Sebab itu depa hanya buat pre-emptive stike; ala macam pukul-pukul angin tapi buah silat semuanya sumbang.

8) Betul hari itu Tuan Guru Hadi ada berjumpa dengan Tun di rumah Tun; tapi kita sepatutnya have a litte faith. Perempuan kalau sibuk bertandang rumah laki orang bukan perempuan yang baik especially isteri orang ; dan yang jalang adalah perempuan tadi; laki orang tu mungkin menyambut & hormat tetamu. Lagi touche kalau perempuan tersebut dulu bukan main hina laki tersebut, la ni yang kahak laki tadi pun si jalang duk sedut kata vitamin A.

9) DSAI sendiri releks tak bunyi apa, DS Wan Azizah TPM pun tak kata apa. Itu beza orang yang ada Qaanah ( cukup pada apa yang Allah bagi) dan yakin dengan Qada dan Qadar. Selagi depa tak berbunyi, kita nak bising buat apa? Kalau nak jadi kerjaan Pakatan Nasional, tetap akan jadi, tapi hidup bukan takat 3 tahun sahaja. PRU15 nanti kena hadap balik pengkhinatan terhadap rakyat.

10) Hayati Ayat Surah Ali Imran di bawah yang Allah SWT empunya kuasa, Dia akan bagi kerajaan pada siapa yang di kehendaki dan cabut kerajaan pada siapa yang di kehendaki.

Katakanlah: “Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. (Ali Imran [3] : 26)

11) Tapi yang paling kelakar motto Pakatan Nasional ini ialah hendak menubuhkan kerajaan solid melayu-Islam; sama macam yang di echo oleh mutfi utara. Cuma saya teringat kata-kata seorang sarjana parti agama Zuhdi Jentik yang nak buat kuasa politik melayu Islam sebelum PRU14, dengan dia sekali kena jentik PRU14.

12) Sebenarnya ini adalah kifarah untuk tuan guru hadi yang dulu kata Umno batil, thoghut dan tidak diredhai Allah ialah kerana Umno berjuang berdasarkan bangsa & nasionalisme. Tiba2 yang diperjuang bangsa dan nasionalisme itu di peluk erat setelah di kafirkan. Dan baru walaun nak peluk erat UMNO, terpaksa pula terima Bersatu dan Tun, betulah mereka ini tiada pendirian. Macam dulu kata daging خنزير haram, lepas tu tengok tuan guru sedap pelahap خنزير dalam kawah, la ni dah nak lapah daging كلب pula.

13) Itu belum masuk bab Speaker Dewan dari Amanan dan Timbalan Speaker dari DAP, kalau ada usul nak buat undi percaya agak-agaknya depa lulus kan? Lepas tu kena ingat undi percaya@vote of confidence ini serampang dua mata. Kalau tak cukup nombor sokongan silap2 boleh jadi vote of no confidence dan kes scenario terburuk ialah kena bubar parliman. Ingat Tun M nak bagi ke bubar parlimen sekarang dan riskokan bersatu kalah di semua seat marginal?

Menulis tiada asas samalah dengan sembang nak bina apartment 10 tingkat tapi foundation tiada. Pembangkang ini kerja dia hanyalah ingin menimbulkan syakwasangka di kalangan penyokong PH dan tidak lebih dari khabar angin jadi bualan warga maya.

WAllahualam.

Satu demi satu berita baik kita terima dalam bulan pertama tahun 2020..

KATA-KATA ERDOGAN.

1 AZAB PEMBOHONG

2 HADI ULAMAK PALSU

Satu demi satu berita baik kita terima dalam bulan pertama tahun 2020..

Alhamdulillah.. satu demi satu berita baik kita terima dalam bulan pertama tahun 2020.., Selepas Indeks Rasuah kita ditambah baik.. Kutipan SST melepasi RM 5 Billion dari sasaran..Harga Komoditi telah melepasi para 3 ribu/tan , manakala Ringgit Malaysia telah menghampiri RM 4 bagi tukaran 1 USD….

Data Pelaburan bagi bulan pertama mencatatkan lonjakan luar biasa bagi pelaburan masuk dalam tempoh satu bulan ke Pasarah Saham Malaysia… AS$121 juta mengalir ke Bursa Saham dalam tempoh sbeulan pertama 2020..

Apa kata Penganalisis dan Pengurus Dana….

Jadi marilah kita sama sama membantu kepimpinan Tun Mahathir menyelamatkan dan memulihkan Ekonomi Negara, Masa gelap sudah hampir berlalu… Jadi jika kita mahu transisi dari Tun kepada Ds Anwar berlangsung dengan jayanya.. Marilah sama sama Sokong Kepimpinan Tun memulihkan Ekonomi Negara..

Sebab Tun seorang pemimpin yang Bermaruah..Dia Suka serahkan Negara ketika mana dalam keadaaan Stabil.. bukan huru hara.. Jika kita membantu membuat Huru hara, Kita hanya membantu kelompok Pro Kapitalis seperti Azmin dan Zuraidah..

InsyaAllah..Walaupun kejayaan ini besar, Tapi tidak ada Bonus RM 50 ribu bagi setiap menteri.. 🙂

Ipohmali

🇲🇾🔺🇲🇾🔺🇲🇾🔺🇲🇾
http://t.me/infom2020

Pelaburan China Di Malaysia Meningkat Kepada RM29.3 bilion

Pelabur china

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan juga berkata, Malaysia sedang menikmati manfaat berterusan daripada lencongan perdagangan dan pelaburan berikutan perang perdagangan antara AS dan China dengan memperlihatkan jumlah pelaburan langsung asing (FDI) diluluskan bagi suku pertama 2019 melonjak 73.4 peratus kepada RM29.3 bilion berbanding RM16.9 bilion tempoh sama tahun lalu.

Kenaikan jumlah FDI diluluskan pada suku pertama itu disumbangkan oleh peningkatan pelaburan ketara sektor pembuatan yang melonjak 127 peratus kepada RM20.2 bilion berbanding RM8.9 bilion setahun lalu.

Laporan analisis oleh Nomura Global Markets Research juga mendapati Malaysia adalah negara yang akan meraih manfaat besar daripada lencongan perdagangan berikutan perang perdagangan AS dan China, selepas Vietnam, Taiwan dan Chile.

Nomura mendapati Malaysia berpeluang menikmati peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 1.3 peratus hasil daripada lencongan perdagangan.

Malaysia merekodkan pelaburan berjumlah RM55 bilion atau 59.8 peratus

1 JGN SIA UMUR SEDIKIT

KUALA LUMPUR: Malaysia merekodkan pelaburan diluluskan dalam sektor perkhidmatan, pembuatan dan utama RM92 bilion pada separuh pertama 2019, kenaikan sederhana 7.6 peratus berbanding RM85.5 bilion dalam tempoh sama tahun lalu.

Pelaburan membabitkan 2,554 projek dan akan mewujudkan 59,542 peluang pekerjaan di negara ini.

Sektor perkhidmatan merangkumi bahagian terbesar dengan pelaburan berjumlah RM55 bilion atau 59.8 peratus, diikuti oleh sektor pembuatan dengan RM33.1 bilion (36.0 peratus) dan sektor utama dengan RM3.9 bilion (4.2 peratus).

LAPORAN BANK DUNIA: KEDUDUKAN MALAYSIA TERUS DIPERBAIKI

1 TAATLAH KPD TUN

LAPORAN BANK DUNIA: KEDUDUKAN MALAYSIA TERUS DIPERBAIKI

Menurut laporan “Ease Of Doing Business 2020” yang dikeluarkan Bank Dunia baru-baru ini, Malaysia berjaya memperbaiki kedudukan berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Dari tangga ke-24 untuk tahun 2018, Malaysia memperbaiki kedudukannya ke tangga ke-15 untuk tahun 2019 dan tangga ke-12 untuk tahun 2020.

Pendapat Bank Dunia ini diharap terus meyakinkan para pelabur bahawa Malaysia adalah tempat yang baik untuk menjalankan perniagaan.

Untuk makluman umum, laporan “Ease Of Doing Business” yang dikeluarkan oleh Bank Dunia setiap tahun adalah penilaian pakar-pakar ekonomi Bank Dunia terhadap 190 buah ekonomi/negara.

Rakyat berpendapatan tinggi, sederhana sokong PH

1 BERSYUKUR BONUS

1 KENCING AAAAAA

1 AZAB PEMBOHONG

NAJIB TAK TAHU

PETALING JAYA – Pakatan Harapan (PH) masih mendapat sokongan rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan tinggi dan sederhana, menurut kaji selidik yang dilakukan oleh Emir Research.

Golongan yang berpendapatan rendah pula cenderung menyokong UMNO dan Pas.

Kaji selidik itu mendedahkan lebih separuh daripada mereka yang berpendapatan RM3,001 hingga RM5,000 (51 peratus) dan melebihi RM5,000 (52 peratus) menyokong PH manakala hanya 40 peratus yang pendapatan kurang daripada RM3,000 memilih gabungan pemerintah.

Mereka yang berpendapatan kurang daripada RM3,000, 45 peratus memilih UMNO dan Pas.

Bagi golongan berpendapatan antara RM3,001 hingga RM5,000, hanya 31 peratus menyokong UMNO dan Pas dan 36 peratus di kalangan mereka yang berpendapatan RM5,000 dan ke atas.

Dalam pada itu, mereka yang berkelulusan ijazah lebih cenderung memilih PH, (56 peratus) berbanding diploma (48 peratus) memilih UMNO dan Pas.

Kajian itu juga menunjukkan 48 peratus penduduk di kawasan bandar memilih PH manakala 32 peratus penduduk luar bandar memilih UMNO dan Pas.

Tinjauan itu juga mendapati PH kekal popular di kalangan orang Cina (64 peratus) dan India (53 peratus) berbanding orang Melayu (33 peratus).

Pakatan UMNO dan Pas pula menarik lebih banyak sokongan Melayu (53 peratus) berbanding Cina (12 peratus dan India (24 peratus).

Menurut Emir Research, ini jelas memperlihatkan PH mempunyai banyak kerja bagi menutup jurang dengan Muafakat Nasional berhubung sokongan Melayu.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/61675/BERITA/Politik/Rakyat-berpendapatan-tinggi-sederhana-sokong-PH
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

INGAT RASUAH, INGATLAH PARTI UMNOPAS

Image may contain: 2 people, people smiling, text

WALAUPUN ANDA TIDAK RASUAH TETAPI JANGANLAH ANDA PULA MENJADI PEMBELA DAN PELINDUNG RAJA RASUAH DI MALAYSIA.

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/205673

Kedah terima cadangan tempatkan pegawai SPRM di Pejabat Menteri Besar

KETUA Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya (tengah) diiringi Pengarah SPRM Kedah, Datuk Shaharom Nizam Abd Manap (kiri) ketika hadir pada majlis perasamian Kempen Pencegahan Rasuah sempadan Malaysia-Thailand di Pejabat Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS). NSTP/Amran Hamid

Kedah negeri pertama tempatkan pegawai kanan SPRM di pejabat MB

BUKIT KAYU HITAM: Kedah menjadi negeri pertama yang bakal menempatkan seorang pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabat Menteri Besar sebagai salah satu langkah bagi mencegah aktiviti rasuah serta meningkatkan integriti dalam kalangan penjawat awam.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya, berkata pihaknya sedang memperhalusi maklumat pegawai kanan yang bakal ditempatkan dalam tempoh terdekat.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri yang menerima baik cadangan SPRM dan bersetuju untuk meletakkan pegawai integriti berpangkat kanan dalam pejabat menteri besar.

“Sebelum ini kita ada pegawai integriti peringkat kerajaan negeri sahaja, tetapi kini kita bercadang untuk menambah peranan SPRM menerusi penugasan pegawai kanan.

“Dalam pertemuan bersama Datuk Seri Mukhriz Mahathir semalam, beliau bersetuju dan secara prinsip sudah membuat pengumuman mengenainya,” katanya, hari ini.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas pelancaran Kempen Pencegahan Rasuah Sempadan Malaysia-Thailand di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan keselamatan (ICQS) di sini.

Semalam, Mukhriz mengumumkan kerajaan negeri bersetuju untuk untuk menempatkan seorang pegawai kanan SPRM di pejabatnya sebagai usaha pencegahan aktiviti rasuah dan menjaga integriti.

Mengulas lanjut, Latheefa berkata, pihaknya sudah mengesyorkan cadangan itu kepada semua kerajaan negeri.

“Respons yang diterima agak positif, namun setakat ini, kerajaan negeri belum memuktamadkan sebarang keputusan berhubung cadangan itu,” katanya.

Sementara itu, ketika diminta mengulas berhubung kekhilafan SPRM yang menghantar surat cadangan tatatertib berhubung salah laku dua ahli PKR, Latheefa berkata isu itu sudah diulas.

“Isu itu sudah diulas sebelum ini dan kami tidak mahu komen,” katanya.

Dalam perkembangan lain, berhubung 62 Ahli Parlimen pembangkang termasuk Bebas yang masih tidak mengisytiharkan harta Latheefa memaklumkan ia perlu dirujuk kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat.

 

 

ALOR SETAR – Kerajaan Kedah menerima cadangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menempatkan seorang pegawai kanannya di pejabat Menteri Besar sebagai usaha pencegahan aktiviti rasuah dan menjaga integriti.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, persetujuan cadangan itu dilihat sebagai satu tindakan yang menepati dasar kerajaan negeri yang mahu memastikan segala keputusan yang melibatkan tadbir urus negeri dilakukan dengan telus dan berintegriti.

“Peranan serta tanggungjawab pegawai berkenaan akan dibincangkan kemudian di antara kerajaan negeri serta pihak SPRM, dan pegawai berkenaan akan ditempatkan di pejabat menteri besar dalam masa terdekat,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Kongres Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) kali ke-44 di sini, hari ini.

Beliau berkata, cadangan itu dibuat oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Beebi Koya semasa melakukan kunjungan hormat kepadanya di pejabatnya di Wisma Darul Aman di sini hari ini.

“Mereka datang ke Kedah hari ini untuk memberi taklimat kepada kakitangan kerajaan negeri mengenai pendekatan baharu yang dilakukan oleh SPRM dalam meningkatkan tahap integriti.

“Pada hari ini juga, kita telah mengadakan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara SPRM dan Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) untuk pastikan semua prosuder yang kita lakukan seperti sebelum ini memenuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah dicadangkan oleh SPRM,” katanya. – Bernama

https://www.sinarharian.com.my/article/60632/EDISI/Utara/Kedah-terima-cadangan-tempatkan-pegawai-SPRM-di-Pejabat-Menteri-Besar?fbclid=IwAR1GB_ACgotp5u_1dmLtga8X2xb27nqSqB_k3svw21OCN5yFgHkkjlruI-o

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/12/635758/kedah-negeri-pertama-tempatkan-pegawai-kanan-sprm-di-pejabat-mb?fbclid=IwAR3vrXeQDmHXzs-3YwLE294Xqbwmf2jf-Xa6BrUh6MGHY8D1HciP67Y9VUM