SPRM rampas kereta, beku akaun bank pemimpin PAS – Sumber

SPRM hari ini merampas beberapa kenderaan mewah, sebuah rumah kedai dan wang tunai serta membekukan beberapa akaun bank berhubung siasatan ke atas PAS.

Menurut sumber, kenderaan, akaun bank dan rumah kedai berkenaan dimiliki oleh beberapa pemimpin PAS.

Antara kenderaan yang dirampas itu adalah Toyota Vellfire, Range Rover dan Mini Cooper.

Menurut sumber, rumah kedai berkenaan bernilai RM2 juta manakala terdapat kira-kira RM2.3 juta dalam akaun bank. Jumlah wang tunai yang dirampas pula tidak didedahkan.

“Hari ini, SPRM menyoal Setiausaha Agung PAS untuk membantu siasatan. Lebih ramai pemimpin kanan PAS dijangka dipanggil bermula esok untuk membantu siasatan,” kata sumber.

Bernama turut memetik sumber mengesahkan aset dirampas daripada pemimpin PAS.

Bagaimanapun, dalam laporan Berita Harian, Takiyuddin menafikan rampasan itu mempunyai kaitan dengan siasatan berhubung dakwaan penyaluran dana RM90 juta daripada Umno kepada pemimpin PAS.

“Saya baru menghubungi pegawai tertinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Apa yang dilaporkan beberapa portal berhubung rampasan dikatakan mempunyai kaitan dengan siasatan kes PAS adalah tidak benar,” katanya.

Takiyuddin mahu mengambil tindakan undang-undang sekiranya laporan itu tidak dikaji semula.

Beliau juga menghubungi Malaysiakini dan mendakwa telah dimaklumkan SPRM bahawa rampasan berkenaan tidak mempunyai kaitan dengan PAS atau pemimpin partinya.

Awal hari ini, SPRM merakam keterangan Takiyuddin berhubung dakwaan RM90 juta.

SPRM dilaporkan melancarkan siasatan awal bulan ini berhubung dakwaan bahawa Umno membayar RM90 juta kepada beberapa pemimpin PAS untuk mendapatkan sokongan mereka menjelang pilihan raya umum lalu.

Beberapa pemimpin PAS, termasuk anggota jawatankuasa pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz, dan bekas timbalan presiden parti itu, Nasharudin Mat Isa tidak terlepas daripada siasatan dan kenyataan mereka telah dirakamkan.

Siasatan adalah mengikut Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, … Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Bagaimanapun, pemimpin PAS menafikan semua tuduhan itu.

[Baca berita penuh]

Pas terpaksa akur dan tunduk kehendak Umno demi melindungi dedak RM90 Juta.

Pimpinan Pas semua degil ,walaupun terang -terang rakyat dah tahu keburukkan mereka, masih tk nk mengalah ,terus cuba bohong dan memperbodohkan rakyat

1 A PENYAMUN MSIA1 PENIPU AAAA1 PENIPU AAA1 PENIPU AA1 PENIPU A1 BANGSA KU A1 KERIS UMNO LAYU1 MUFTI1 AAA RASUAH1 AAA RASUAH 21 BUKTI AMAT JELAS

Mohon SPRM Tangkap Segera 5 Pemimpin Pas Yang Terbukti Makan Rasuah.

4 AHZAB1 Pemakan Rasuah Babi1-MERUNTUHKAN NEGARA1 3 PENYAMUN1 PUNCA ISLAM DIHINA1 RUU 3551 RM9O JUTA1 Tun Islam1 PH1 LAFAZ ZIKIR TERBAIK PILIHAN HADI1 A SEMUA DAP1 B DAP1 HADI BIAWAKGENG LAWYER BURUK KELANTAN

KENAPA SPRM BELUM MENANGKAP 5 PEMIMPIN PAS YANG MAKAN RASUAH ???

Pemakan Dedak RM90 Juta Mungkin Akan Mengadap SPRM Dalam Masa Terdekat

1 AA BAKAR NAJIB.51 AA Adha 20191 Tun Islam1 PH1 T M BINA NEGARA 22 TAHUN1 Pemakan Rasuah Babi1-MERUNTUHKAN NEGARA1 HADI RASUAH

“Alamak, dengar tak lama lagi SPRM nak dakwa geng RM90 juta parti ajaran sesat aku? “

 

Jauhi Umnopas yang suka melaga-lagakan manusia dengan membangkitkan isu perkauman dan menyalakan api peperangan diantara agama. Kini Umnopas amat aktif menyebarkan fitnah dalam negara Malaysia. Umat Islam dan Rakyat Malaysia akan hidup maju dan harmoni jika umnopas dapat dihapuskan dengan segera dari bumi Malaysia.

Sila layari

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/?s=fitnah+jahat+umnopas

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/?s=fitnah+jahat+umnopas+terhadap+kerajaan+ph

untuk melihat betapa dahsyat dan buruknya wajah sebenar umnopas serta betapa busuknya hati orang-orang umnopas dalam menyebarkan fitnah.

 

365 KEJAYAAN CEMERLANG KERAJAAN PAKATAN HARAPAN

 

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/07/08/365-kejayaan-cemerlang-kerajaan-pakatan-harapan/

9 Mei Berakhirnya 72 Peristiwa Hitam Ciptaan Najib

 

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/05/10/9-mei-berakhirnya-72-peristiwa-hitam-ciptaan-najib/

 

 

 

Kejadian Sebahagian Bumbung Masjid Mengabang Tengah di Kampung Mengabang Tengah, Batu Buruk, Runtuh.

Image may contain: outdoor

Dulu PAS Terengganu selalu mainkan isu runtuhnya bumbung Stadium Sultan Mizan gong Badak.. Sampai depa dok main mainkan UMNO dengan gelaran Terengganu Darul Runtuh..Kat Penang depa perli Lim Guan Eng sebab Projek banyaknya Tanah runtuh, kononnya Pulau Pinang abaikan Alam sekitar.. tuduh sebab rakus dan rasuah..

Tapi projek zaman PAS Terengganu lagi dahsyat.. Bumbung Masjid pun boleh runtuh.. Masjid pulak bawah Dun anak Haji Hadi,Dun Batu Buruk.. Kalau dulu kata UMNO tibai duit Projek Stadium, tuduh rasuah di Penang..takkan PAS pulak tibai duit projek Masjid..

Tu lah, Lain kali Jangan sedap mulut kata kat orang.. Allah nak tunjuk kejap jer.. Nasiblah jemaah baru selesai Solat Terawikh.. kalau berlaku kat tempat lain, Tak tahu lah Ustaz ustaz PAS nak kata bala atau Murka Allah.. 
Ipoh mali

Pantau Proses Baikpulih Masjid – Menteri Besar Terengganu

KUALA TERENGGANU: Semua pihak terutama kontraktor dan kariah masjid di seluruh negeri diingatkan supaya memastikan aspek keselamatan bangunan yang dibina.

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, berkata kejadian sebahagian bumbung Masjid Mengabang Tengah di Kampung Mengabang Tengah, Batu Buruk, runtuh malam tadi perlu diambil perhatian serius oleh semua pihak.

“Masjid itu bukan di bawah Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (MAIDAM) Terengganu, sebaliknya masjid di tanah persendirian.

“Cuma saya nak ingatkan semua pihak termasuk kontraktor dan ahli kariah seluruh negeri supaya memastikan dan memantau aspek keselamatan mana-mana masjid yang terbabit dalam pembinaan.

“Walaupun sekarang ini cuaca panas dan tiada hujan atau ribut, tetapi ambil perhatian apabila kita melakukan kerja baik pulih,” katanya.

Ahmad Samsuri berkata, kerajaan negeri sedia membantu jawatankuasa masjid berkenaan.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.15 Rabu lalu, empat jemaah masjid terselamat selepas sebahagian bumbung Masjid berkenaan runtuh ketika hujan lebat.

Sebelum kejadian, tiga jemaah bertadarus sempena Ramadan, manakala seorang jemaah melipat sejadah selepas lebih 100 penduduk kampung itu selesai menunaikan solat sunat tarawih.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri, Che Kamaruddin Bahar, ketika dihubungi berkata, pihaknya sudah dimaklumkan mengenai kejadian dan pegawai JKR sudah ke lokasi untuk membuat pemeriksaan dan pemantauan.

Beliau berkata, pihaknya kini mengumpul maklumat mengenai pembinaan masjid persendirian itu yang menjalani proses baik pulih, sebelum membuat syor dan tindakan perlu bagi memastikan kejadian sama tidak berulang.

“Daripada maklumat diperoleh, baik pulih masjid itu dikendalikan jawatankuasa masjid dengan bantuan dan sumbangan orang ramai, tetapi JKR sedia bantu dan kita syorkan kerja baik pulih dihentikan sementara waktu.

“Kita akan membuat semakan mengenai keselamatan strukturnya dan lihat bahagian mana yang perlu diperbaiki bagi memastikan keselamatan masjid ini,” katanya.

Sumber : Berita Harian

Pejabat Agama Daerah Kuala Terengganu

RM90Juta: RM3.5 juta diberikan kepada PAS Terengganu.

1 PAS TEGANU 3.5 J

RM90 juta: RM3.5 juta ‘diberikan kepada PAS Terengganu’

Dakwaan PAS menerima RM90 juta daripada Umno mula-mula didedahkan oleh Clare Rewcastle Brown pemilik portal Sarawak Report . ― Foto Ismaweb

Siasatan kes pemberian wang Umno kepada PAS mendedahkan RM3.5  juta darinya diberikan kepada PAS Terengganu.

The Star melaporkan menurut sumber, penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati jumlah itu adalah sebahagian daripada RM90 juta yang diterima PAS namun enggan mendedahkan butiran transaksi.

“Kami telah menyerahkan hasil siasatan kepada timbalan pendakwa raya. Mereka akan tentukan sama ada boleh dijadikan kes dan bila akan dibawa ke mahkamah,” kata sumber kepada akhbar itu.

Katanya SPRM kini fokus kepada akaun beberapa pemimpin PAS selepas tidak menemui kaitan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dengan akaun bank rasmi PAS.

Tambah sumber, pendakwa raya juga mempunyai dokumen yang dikaitkan dengan pembayaran RM1.4 juta kepada pengarang Sarawak Report Clare Rewcastle Brown.

Tuduhan bahawa PAS menerima RM90 juta dari Umno dibuat oleh Sarawak Report pada 6 Ogos 2016.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyaman pemiliknya Clare Rewcastle Brown atas dakwaan itu, tetapi kedua-duanya menyelesaikan perkara itu daripada mahkamah.

Pengerusi Keretapi Tanah Melayu Bhd Datuk Rameli Musa pada bulan lalu mempersoalkan mengenai RM1.4 juta yang dilaporkan telah dibayar kepada Rewcastle Brown untuk menyelesaikan saman itu. – Majalah Review Malaysia

DIKEMASKINI: Polis Bukit Aman nafi Rosmah, ada bukti transaksi berlian dibeli guna wang 1MDB.

KLIK BACA: Siapa TMJ jika hendak dibandingkan Tun Mahathir, soal Khairuddin

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KEMASKINI: ‘Sebab ada orang nak memukul sesuka hati’ – Tun Mahathir

KLIK BACA: Dr Mahathir kagum Ahmad Maslan cerita dongeng isu Felda, tunjuk mana duit untung berbilion

KLIK BACA: TH Darurat Macam Isteri Nak Bersalin – Zeti & Khairuddin

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

Now You Know Dont Say Thank – Comment & Share

SPRM Serah hasil siasatan kes dana RM90 Juta Kepada AGC

1 HADI ASOBIYYAH
1 90JUTA
siasatan kes dana RM90j pada AGC
Hariz Mohd
(Dikemaskini )
Pihak berkuasa sedang dalam proses akhir siasatan berhubung dakwaan PAS menerima dana RM90 juta daripada Umno.
Malaysiakini difahamkan sumber bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah menyerahkan hasil siasatan mereka kepada Pejabat Peguam Negara (AGC).
“Kes ini sudah rujuk kepada timbalan pendakwa raya.
“Ia sedang dalam kajian timbalan pendakwa raya,” kata sumber yang enggan dinamakan.
SPRM melancarkan siasatan berhubung dakwaan itu berkenaan pada Feb lalu selepas menerima laporan.
Dakwaan berkenaan mengatakan pemimpin PAS menerima dana berjumlah RM90 juta daripada Umno sebagai balasan untuk memberi sokongan kepada parti komponen BN itu dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14.
PAS dan bekas presiden Umno Najib Razak menafikan dakwaan berkenaan.
Sejak siasatan itu dilancarkan, SPRM sudah memanggil beberapa pemimpin PAS termasuk mursyidul am parti itu, Hashim Jasin, setiausaha agung Takiyuddin Hassan, anggota jawatankuasa pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz, dan bekas timbalan presiden Nasharudin Mat Isa.
Sumber bagaimanapun enggan mengulas lanjut apabila ditanya sama ada SPRM sudah mengemukakan cadangan untuk pertuduhan di mahkamah.
“Tiada komen berhubung perkara itu buat masa ini,” kata pegawai yang rapat dengan perkembangan siasatan kes itu.

Komentar YB Sepang RM90 Juta

Image result for rm90 juta masuk akaun pas

Image result for rm90 juta masuk akaun pas

Image result for rm90 juta masuk akaun pas

*Komentar YB Sepang.*
*~ Maaf, cukuplah ulang skrip basi YB*
1. Malaysiakini lapor ada seorang pemimpin kata apa peliknya jika parti pimpinanannya ada wang RM 90 juta?
2. Alasan beliau partinya ada jumlah ahli seramai satu juta lebih dan jika seorang ahli sahaja derma RM 100, maka akan cecah RM100 juta.
3. Cukuplah cakap mengarut Ustaz YB. Ingat YB, tak semua orang dalam negara ini yang mudah diperbodohkan. Maaf, itu, bagi saya, skrip basi YB.
4. Jika YB dan parti YB begitu yakin boleh kumpul wang RM 90 juta dari derma para ahli, maka jika YB atau parti YB yakin bahawa tuduhan ke atas parti YB terima wang dari Umno RM 90 juta adalah fitnah janganlah tarik balik saman fitnah di Kota London itu.
5. Teruskanlah bicara. Katakanlah pada hakim di London ” My Lord, we never received any single penny from Umno let alone RM 90 million . We are a huge political party. We have more than 1 million registered members who are wala’ . Thus we can easily raise RM 90 million. Be that as it may, we categorically reitertare that the Sarawak Report ( SR ) has maliciously defamed us. “
Boleh juga nak tambah ” Nevertheless, we are willing to withdraw our summons against the SR as we want to seek justice in the Hereafter”, we are equally seeking no cost from the SR”.
6. Jika YB dah tarik balik saman tanpa minta kos dari Sarawak Report tentang isu 90 juta… bagi saya lebih aula YB zip mulut.. aman damai dunia ni.. agaknya lah.
YB Sepang.
08-03-2019.
C&P

Dana RM90 juta: Salur wang ke akaun lain, taktik elak dikesan

 

4 UMNO1 DOSA BESAR
Dana 90 juta: Salur wang ke akaun lain, taktik elak dikesan
MALAYSIADATELINEMarch 2, 2019 12:20 pm
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati wang yang dipercayai disalurkan kepada pemimpin Pas tidak dimasukkan terus ke akaun bank mereka sebaliknya ‘diputihkan’ menerusi beberapa akaun lain terlebih dahulu.
Taktik itu dikesan semasa siasatan dilakukan terhadap dakwaan Pas menerima wang RM90 juta daripada Umno.
Usaha itu difahamkan bagi menyukarkan transaksi menyalurkan habuan itu dikesan atau dibuktikan dengan mudah jika ia berjaya dihidu pihak lain.
Memetik laporan BH, sumber berkata, proses transaksi penyaluran dana berkenaan membabitkan penggunaan akaun bank, namun kaedah itu adalah perkara biasa dilakukan oleh pihak yang mahu mengelak sumber wang diterima mereka daripada terdedah.
Dalam siasatan membabitkan pimpinan Pas, sumber itu berkata SPRM membekukan beberapa akaun termasuk akaun yang bukan milik individu disyaki sebaliknya milik pihak yang dipercayai terbabit ‘memutihkan’ dana berkenaan.
“Penggunaan akaun lain untuk menerima wang bertujuan mengelakkan transaksi dikesan serta bagi mengaburi pihak berkuasa,” katanya kepada BH semalam.
Kata sumber itu lagi, setakat ini beberapa akaun yang menyimpan wang jutaan ringgit sudah dibekukan SPRM dalam siasatan terhadap dakwaan pemimpin pas menerima wang RM90 juta daripada Umno.
Sebelum ini, SPRM telah memanggil sekurang-kurangnya sembilan pemimpin Pas dari beberapa negeri terutama Kelantan, terengganu, Perlis bagi memberi keterangan berkaitan dakwaan tersebut.
Mereka adalah Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan, Mursyidul Am Pas Datuk Hashim Jasin, Setiausaha jabatan Pilihan Raya Pas Pusat Mohd Nasir Daud.
C&P.