Makmal Air Zam-Zam Tiruan Di Arab Saudi.

أعلن مراقبو أمانة العاصمة السعودية الرياض، بالتعاون مع الجهات الأمنية في المنطقة، اليوم الأربعاء، عن ضبط وافدين حولوا وحدة سكنية إلى معمل لإنتاج مياه “مغشوشة” تحمل ملصقات “زمزم”. للمزيد: https://ar.rt.com/pjom الاشتراك في فيديوهات قناة “RT” من خلال اليوتيوب: https://www.youtube.com/user/RTarabic… موقع قناة RTarabic: http://arabic.rt.com/ يمكنكم متابعتنا على التويتر: https://twitter.com/RTarabic صفحة RT على الفيسبوك: http://www.facebook.com/rtarabic.ru قناة “RT” الفضائية هيئة إخبارية إعلامية ناطقة باللغة العربية تابعة الى مؤسسة “تي في — نوفوستي” المستقلة غير التجارية. يتضمن برنامج بث القناة أخبارا سياسية واقتصادية وثقافية ورياضية وبرامج دورية وأفلاما وثائقية وتحقيقات مصورة. تبث القناة 24 ساعة يوميا خلال سبعة أيام في الأسبوع.SHOW LESS

Menteri Kewangan Malaysia teruk dikecam, dimalukan CEO-CEO seluruh dunia kerana posting tidak jujur, sorok fakta dan syok sendiri

Kenyataan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz  mengenai pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia, mendapat keacaman beberapa pihak termasuk dari Dewan Perniagaan Eropah-Malaysia (Eurocham Malaysia).
Zafrul telah menulis catatan yang mengatakan bahawa dari segi pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI), Malaysia mencatat sejumlah RM109.8 bilion pelaburan yang diluluskan yang melibatkan hampir 3,000 projek dalam pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama untuk sembilan bulan pertama 2020.⠀

“Melalui Penjana Kapital, kami baru-baru ini memfasilitasi komitmen oleh lapan pengurus dana modal teroka antarabangsa bersama-sama dengan kerajaan untuk melabur sehingga RM1.57 bilion untuk syarikat permulaan Malaysia dalam bidang fintech, edutech, agritech, mobiliti dan AI (kecerdasan buatan), yang dijangka mewujudkan 1,800 pekerjaan berkemahiran tinggi dalam proses tersebut.
“Macam mana, cukup untuk menambah keyakinan pelabur yang berterusan di Malaysia?” kata Zafrul.

Namun, kenyataannya itu mengundang respons Ketua Pegawai Eksekutif Eurocham Malaysia, Sven Schneider.
“Minta maaf kerana saya buat komen ini, tetapi mewakili komuniti pelabur asing yang cukup besar, EU, kami saat ini menerima banyak kebimbangan mengenai sama ada Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang wajar,” kata Schneider.

“Sehingga hari ini, Yang Berhormat Menteri bahkan tidak dapat bertemu dengan kami dan mendengarkan keprihatinan syarikat-syarikat kami. Tanpa input ini, kementerian anda pasti tidak dapat mengatasi masalah di lapangan,” kata Schneider.
Adrian Pereira, Pengarah Eksekutif di North South Initiative, juga membidas Zafrul mengenai dasar pekerja asing.
“Ekonomi Malaysia secara artifisial mendapat manfaat dari buruh paksa, pemerdagangan manusia dan pelbagai ketidakpatuhan undang-undang yang melibatkan pekerja asing. Kami terus melihat pelbagai laporan penyiasatan dari entiti swasta dan awam, tempatan dan antarabangsa mengenai hal ini, di hampir semua sektor.

“Mendapat keuntungan dari eksploitasi orang lain bermaksud pendapatan yang dijana adalah tidak sah. Malah saya juga boleh kata ia haram.
“Tolong bantu mengesan keuntungan yang diperoleh daripada syarikat tersebut, sama ada GLC, rantaian bekalan global atau PKS dan kembalikan wang itu kepada mangsa atau jika tidak, kita tidak akan pernah menjadi negara yang benar-benar kompetitif, “katanya.
Bekas perdana menteri Najib Abdul Razak juga memberikan ulasannya sendiri di Facebook yang mengatakan bahawa menteri kewangan kerajaan PN telah dibidas oleh netizen dan pelabur asing semalam.
“Dia diselar sebab ramai anggap dia tidak jujur, cuba menyorok keadaan sebenar dan memberi gambaran yang salah berhubung pelaburan asing.
“Erti kata lain, ramai yang tidak senang dengan sikap yang dianggap ‘syiok sendiri’ dalam posting Menteri Kewangan semalam.

“Realitinya ialah pelaburan asing dalam negara sudah jatuh teruk setiap tahun sejak PRU14,” katanya.
Najib, turut mengajak orang ramai mempertimbangkan sama ada wujud pelaburan asing yang signifikan yang pernah diumumkan kerajaan PH dan PN dalam tempoh tiga tahun.
“Pelaburan asing pada tahun lepas (setakat suku 3) adalah amat buruk sekali dan sebenarnya menjadi negatif pada suku ke-3 apabila beberapa pelaburan asing sedia ada di Malaysia berpindah ke negara jiran.
“Saya faham pelaburan asing di Malaysia tahun lepas mungkin terjejas akibat Covid tapi ramai juga yang tertanya-tanya kenapa pelaburan asing di negara-negara jiran mencanak naik pula?” soal Najib. – Mkini

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/menteri-kewangan-teruk-dikecam.html#ixzz6jQv8AGjH

https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/menteri-kewangan-teruk-dikecam.html

13 BERITA SENSASI BERKAITAN KERAJAAN PINTU BELAKANG.

1. TERKINI: Dr M disenarai ekstremis paling berbahaya dunia sebaris Hezbollah, IS | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/drm-disenarai-ekstremis-paling-bahaya-dunia.html | https://t.me/cincanews/3679

2. SKMM nyah aktif akaun Twitter, selepas kena troll netizen beli akaun dari budak tingkatan 3 | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/skmm-nyah-aktif-akaun-twitter-selepas-kena-troll.html | https://t.me/cincanews/3691

3. [Video] Nazri Aziz tarik diri dari sokong PN, Muhyiddin tiada majoriti | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/nazri-aziz-tarik-diri-dari-sokong-pn.html | ttps://t.me/cincanews/3683

4. Darurat tanda Muhyiddin akui PN sudah kalah – Nazri | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/darurat-tanda-muhyiddin-akui-pn-kalah.html | https://t.me/cincanews/3684

5. Tujuh darurat yang pernah diisytiharkan di Malaysia | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/tujuh-darurat-yang-pernah-diisytiharkan.html | https://t.me/cincanews/3689

6. Agong perkenan isytihar darurat, PM umum perutusan darurat 11 pagi ini | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/agong-perkenan-isytihar-darurat.html | https://t.me/cincanews/3680

7. Darurat: Lokman mohon Agong lantik PM interim | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/darurat-lokman-mohon-agong-lantik-pm-interim.html | https://t.me/cincanews/3681

8. Parlimen digantung, tiada PRU semasa darurat | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/darurat-parlimen-digantung-tiada-pru.html | https://t.me/cincanews/3682

9. Umno buat mesyuarat tergempar selepas Muhyiddin isytihar darurat | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/umno-buat-mesyuarat-tergempar-selepas-isytihar-darurat.html | https://t.me/cincanews/3686

10. PH tolak alasan pelaksanaan darurat | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/ph-tolak-alasan-pelaksanaan-darurat.html | https://t.me/cincanews/3687

11. Loke nafi jumpa pemimpin Umno bincang isu kerjasama dengan DAP | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/loke-nafi-jumpa-pemimpin-umno.html | https://t.me/cincanews/3688

12. Orang macam aku ni tak layak memeluk Islam – Sajat | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/orang-macam-aku-ni-tak-layak-peluk-islam.html | https://t.me/cincanews/3685

13. Gorila disahkan positif Covid-19 | https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/gorila-disahkan-positif-covid-19.html | https://t.me/cincanews/3690

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate

Telegram: t.me/cincanews �

6 Kali istihar darurat untuk selamatkan negara tetapi kali pertama istihar darurat untuk selamatkan Muhyiddin.

Berdasarkan sejarah, negara pernah beberapa kali melalui keadaan darurat.
Antara yang paling diingati tentunya darurat pada Mei 1969 berikutan tragedi rusuhan kaum yang mempunyai kaitan dengan Pilihan Raya Umum pada 10 Mei 1969.

Berikut adalah senarai darurat yang pernah dilalui negara.

Darurat Tanah Melayu 1948

Darurat Tanah Melayu merupakan darurat yang diisytiharkan oleh kerajaan British di Tanah Melayu dari tahun 1948 hingga tahun 1960.
Semuanya bermula selepas pendudukan Jepun 1942-1945.
Selepas tentera Jepun menyerah kalah kepada British pada 15 Ogos 1945, anggota-anggota Parti Komunis Malaya (PKM) mengambil kesempatan keluar dari hutan dan bertindak ganas.
Ramai orang telah dibunuh dengan kejam oleh mereka terutama dalam tempoh seminggu ‘kekosongan kuasa’ disebabkan pasukan tentera Brisih belum tiba di Tanah Melayu.
Pembunuhan tiga orang pengurus ladang berbangsa Eropah di Sungai Siput, Perak pada tahun 1948 telah menyebabkan kerajaan Persekutuan mengisytiharkan darurat di seluruh Tanah Melayu.

Darurat konfrontasi 1964

Tunku Abdul Rahman pernah mengisytiharkan darurat selepas pencerobohan tentera Indonesia pada September 1964.
Parlimen kemudiannya meluluskan Akta Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 1964 yang antara lain memberi kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menggubal peraturan-peraturan darurat.

Darurat Sarawak 1966

Sarawak pernah diletakkan dalam keadaan darurat pada 14 September 1966. Ini susulan 21 daripada 42 Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak mengisytiharkan mereka tidak mempunyai keyakinan terhadap Tan Sri Stephen Kalong Ningkan, sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Darurat rusuhan kaum 13 Mei 1969

Tragedi berdarah 13 Mei 1969 membawa kepada darurat yang diisytiharkan pada 16 Mei 1969.
Perlembagaan Persekutuan telah digantung dan negara diperintah secara terus oleh Yang di-Pertuan Agong di bawah undang-undang tentera.

Darurat Kelantan 1977

Pada 8 November 1977, Yang di-Pertuan Agong ketika itu, Almarhum Sultan Yahya Petra ibni al-Marhum Sultan Ibrahim, telah mengisytiharkan darurat di Kelantan susulan krisis politik di negeri itu.
Parlimen meluluskan Akta Kuasa Darurat (Kelantan) 1977 yang memberikan kuasa eksekutif negeri berkenaan kepada pengarah kerajaan yang dilantik oleh Perdana Menteri, manakala sultan, yang juga Yang di-Pertuan Agong pada masa itu, memegang kuasa perundangan.

Darurat jerebu 1997, 2005, 2013

Darurat jerebu pernah diisytiharkan pada 1997, 2005 dan 2013. Ia hanya membabitkan beberapa kawasan di Sarawak, Selangor dan Johor susulan paras pencemaran udara yang sangat teruk ketika itu.

Darurat ini diisytiharkan pada 12 Januari 2021 kerana peningkatan pandemik Covid-19 di dalam negara.
Daruat ini pernah ditolak oleh Agong pada 25 Oktober 2020 kerana baginda melihat tiada keperluan memandangkan pandemik Covid-19 dapat dikawal dengan baik oleh pasukan kesihatan pada waktu itu.
Terdapat spekulasi dari ahli politik bahawa darurat ini telah pun dirancang bagi mengelak berlakukan pilihan raya mengejut.
Ahli politik mendakwa bahawa kadar jangkitan Covid-19 sengaja dinaikkan dengan membenarkan rakyat untuk merentas negeri walaupun dari zon merah, perniagaan, pelbagai acara dibenarkan dengan alasan ekonomi negara tenat jika melakukan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilakukan di seluruh negara sekali lagi.
Akibat dari itu kadar jangkitan Covid-19 meningkat secara mendadak, PKP dilaksanakan semula dan darurat diisytiharkan.
 – Awani / Cinca

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/tujuh-darurat-yang-pernah-diisytiharkan.html#ixzz6jQrhHfFL

Tujuh darurat yang pernah diisytiharkan di Malaysia

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/tujuh-darurat-yang-pernah-diisytiharkan.html

Link untuk share ke Facebook: https://t.me/cincanews/3689

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate

Telegram: t.me/cincanews fm=r�7Z

Darurat politik untuk elak PRU, sama seperti di Batu Sapi dan Grik -Nazri

Ini adalah darurat politik untuk elak PRU, sama seperti di Batu Sapi dan Grik -Nazri

**Dah takde majoriti. Kerajaan PN skang hanya bergantung pada peningkatan kes Covid ja.

Artikel penuh di sini:

https://www.tuncarlos.com/2021/01/ini-adalah-darurat-politik-untuk-elak.html

Umno buat mesyuarat tergempar selepas Muhyiddin isytihar darurat

Umno buat mesyuarat tergempar selepas Muhyiddin isytihar darurat

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/umno-buat-mesyuarat-tergempar-selepas-isytihar-darurat.html

Link untuk share ke Facebook: https://t.me/cincanews/3686

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate

Telegram: t.me/cincanews 000000+

DARURAT TANDA MAHYUDDIN SUDAH KALAH

DARURAT TANDA PM MAHYUDDIN SUDAH KALAH

Darurat tanda Muhyiddin akui PN sudah kalah – Nazri

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/darurat-tanda-muhyiddin-akui-pn-kalah.html

Link untuk share ke Facebook: https://t.me/cincanews/3684

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate

Telegram: t.me/cincanews 3FENh1r�

Nah amik kau Agong isytihar darurat…

Nah amik kau Agong isytihar darurat…

Kan aku cakap jangan mimpi la Anwar nak jadi PM bhai…

Agong isytihar darurat pentadbiran sampai bulan Ogos, hamik ko 8 bulan ko duk diam-diam jadi pembangkang, jadi PM tepi. Tak kisah ko ada berapa ribu numbers pun.

Skang ko ngadap lah AbahKau 8 bulan lagi. Itupun belum tentu habis, silap-silap sampai habis penggal 2023 hamik ko.

Nak sangat jatuhkan PM Abah sangat kan, ko ingat PM Abah tu Lim Guan Eng, nak jatuhkan camtu je? PM Abah tu buat salah apa selain kepada UMNO? Yang UMNO takut sangat kena penjara apa hal? Berani buat, berani tanggung la bhai.

Sekarang jangan harap la nak tukar PM ke, nak PRU ke, nak PRN ke, nak PRK ke. UMNO nak lompat semua 39 orang MP masuk PH pun lantak korang lah..

Nasib baik Agong ni jenis belajar agama, jenis kenal sape musuh Islam kat Malaysia ni. Kalau tidak, jangan harap nak isytihar darurat pentadbiran macam ni.

Jangan ingat Anwar boleh pancing UMNO sekor2 masuk PH untuk tumbangkan PN macam tu je…

Dalam UMNO tu 13 orang je yang tergedik-gedik nak sangat jatuhkan PN, walhal masa jatuhkan PH, punya baik dengan PAS buat MN.

Bila PH berjaya dijatuhkan, mula nak buat perangai lama sebelum PRU 14, berlagak tak bertempat.

Kalau iya pun marah dengan Bersatu, tak suka dengan Muhyiddin, tak payah la nak buat politik jatuh menjatuh bhai.

Tengok PAS, berpolitik dengan bijak. Perkukuh MN, pertahan PN. Menang kalah PRU 15 nanti, itu hal lain. Yang penting PH kekal pembangkang, dan Anwar tak jadi PM.

Memangla Agong isytihar darurat ni sebab Covid, sebab aritu korang gelak kat Abah sebab tak dapat darurat kan, habis Abah naikkan lah Covid, ko apa tau? Anwar ada numbers MP, Abah ada numbers Covid.

Ko rasa Agong tak tau ke politik dunia? Ko ingat Agong ni bodo ke? Agong takkan tak tahu Covid ni agenda China nak halang Anwar, nak jatuhkan Tun M yang juga anti China.

Ko ingat kebetulan Covid 19 tu start kat Wuhan masa Tun M jadi PM? Masa Tun M mula ganggu projek mega ECRL dan HSR yang diberi pada syarikat dari China?

Ko jangan ingat politik Malaysia ni takde kaitan dengan politik dunia bhai. Ko jangan lupa Selat Melaka tu satu-satunya laluan kapal dunia Timur ke Barat. Sebab tu China baik sangat dengan BN, supaya Anwar yang pro Amerika tak jadi PM. Kalau Anwar jadi PM, Amerika akan buat pengkalan tentera di Port Dickson untuk kawal laluan Selat Melaka.

Bila Amerika kawal Selat Melaka, China terpaksa tunduk pada Amerika kalau berlaku apa-apa konfrontasi di Laut China Selatan.Kalau China degil, Amerika boleh sekat kapal China di Selat Melaka.

Ingat undi masa PRU 14 aritu main-main ke bhai? Kononnya nak jatuhkan Najib la bagai, dengar sangat cakap Rafizi dengan DAP. Lepas PRU 14, politik Malaysia kucar kacir sampai sekarang. Habis lari semua pelabur.Skang mana pegi si Rafizi?

Skang ko paham tak kenapa PAS anti sangat dengan Anwar, DAP dan Amanah yang pro Amerika? Kenapa PAS lebih rela pro kepada Iran, walaupun Syiah, sekurang-kurangnya masih Islam dan anti Amerika. Haji Hadi bukan jumpa Syiah yang sujud atas batu karbala macam Mat Sabu jumpa tu bhai.

Nak lagi best, Abah umum segala kes mahkamah akan berjalan seperti biasa, walaupun PKP. Abah takkan masuk campur hal mahkamah. Secara tidak langsung, Abah tuju kan pada Najib dan Zahid la tu. Takkan tak reti lagi kot?

Apa-apa pun, sekali lagi hamik ko. Duk la diam-diam sampai bulan 8, tak payah  nak AbahKau sangat. AbahKau ada lesen Agong la wei…

@MalayanCyberForces

Nazri Aziz tarik diri dari sokong PN, Muhyiddin tiada majoriti

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/nazri-aziz-tarik-diri-dari-sokong-pn.html

Link untuk share ke Facebook: https://t.me/cincanews/3683

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate ribu �C&P.

Nazri Aziz tarik diri dari sokong PN, Muhyiddin tiada majoriti

Video] Nazri Aziz tarik diri dari sokong PN, Muhyiddin tiada majoriti

Read more: https://cin-ca.blogspot.com/2021/01/nazri-aziz-tarik-diri-dari-sokong-pn.html

Link untuk share ke Facebook: https://t.me/cincanews/3683

Facebook: facebook.com/cincanewsupdate

Telegram: t.me/cincanews