I-SINAR, KERAJAAN PN MAIN SILAT MATA DENGAN RAKYAT.

I-SINAR

Terima kasih atas usaha anda wahai Menteri Kewangan Malaysia dalam melakukan yg terbaik.

Isu nya sekarang anda dilihat tidak mampu utk menyelesaikan ttg keperluan yg mendesak terhadap ekonomi rakyat. Salah satu puncanya ialah anda terlalu terbawa2 dgn permainan ahli politik kepartian yg dilihat hari ini seolah2 mahu menjadi hero dalam isu pengeluaran wang KWSP.

Isu ini bukanlah perkara baru yg perlu diperbesarkan sehingga dibawa ke parlimen utk dibincangkan. Isu ini sepatutnya boleh diselesaikan di peringkat KWSP sendiri tanpa perlu diperbesarkan.

Kita berckp ttg wang yg mahu dikeluarkan dan memerlukan kpd penambahbaikan dari segi dasar atau polisi. Apa relevannya perkara ini dibincangkan di Parlimen untuk mendapatkan persetujuan ahli parlimen.

Ini kerana yang sdg mengalami kesusahan ialah rakyat bukannya ahli Parlimen. Byk lg isu lain yg lebih besar perlu dibincangkan terutama ttg sistem politik yang diamalkan di negara Malaysia ini yg menjadi punca kpd masalah yg berlaku pada hari ini.

Bkn sistem yg mahu dipersalahkan tetapi sistem pemilihan pemimpin itu perlu di lihat dan dibincangkan terutama dalam konteks memilih wakil rakyat dan wakil negara.

Adakah sistem politik kepartian ini dilihat yg terbaik dari segi teknikal dan praktikal dlm konteks pemilihan pemimpin? Sedangkan di dalam perlembagaan tidak ada pun ditulis ttg sistem demokrasi.

Apakah tidak ada sistem lain yg lebih baik drp sistem demokrasi yg boleh diamalkan dalam konteks memilih pemimpin yg layak berdasarkan kebijaksanaan?

Oleh itu kepada Menteri Kewangan, anda jgn terbawa2 dgn permainan ahli politik kepartian yg selama ini tidak pernah pun kita lihat berjuang sebegini hebat utk rakyat semasa mereka mempunyai kuasa. Sekarang ini apabila sdh tidak ada kuasa, pelbagai idea dan cadangan yang bernas diberikan utk membantu rakyat.

Nasihat kami permudahkan urusan rakyat, jgn diletakkan pelbagai alasan dan syarat untuk merealisasikan sesuatu perkara. Rakyat hari ini semuanya sdh bijak utk menilai kerana rakyat jg mempunyai sumber maklumat dalam menilai segala apa yg sdg berlaku di Malaysia.

Sebagai seorg yg profesional, byk perkara yg perlu anda fhm ttg permainan politik di Malaysia. Kami ank muda sedia membantu. Kami tidak dpt bantu anda sekiranya anda juga meletakkan diri anda dalam permainan politik di Malaysia ini.

Oleh itu, kami ank muda dgn rasa rendah diri mohon agar urusan pengeluaran KWSP ini dipermudahkan bg mereka yg memerlukan. Ini krn dasar kerajaan dan bantuan yg sedia ada tidak byk membantu rakyat utk memajukan ekosistem ekonomi dalam negara dan mencapai matlamat kpd golongan sasar yg benar2 memerlukan secara menyeluruh.

Wallahua’lam…

#SAHABAT SAYA SEBAGAI WARIS SI MATI PUN TIDAK LAYAK. PADA HAL HAK SI MATI PUN PN DINAFIKAN.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s