Google dan Apple Buang Palestin dari Peta Dunia

Warganet Geram, Google dan Apple Hapus Palestina dari Peta Dunia

Warga kesal, Google dan Apple Buang Palestin dari Peta Dunia

MEDIA ADIL: Google dan Apple benar-benar mengeluarkan Palestin dari peta, tindakan yang mencetuskan kemarahan aktivis media sosial yang berbondong-bondong menyuarakan kebimbangan di Twitter mengenai isu tersebut.

Taip Palestin di Peta Google, anda tidak akan melihatnya. Sebaliknya, anda akan diarahkan ke Zionis Israel. Langkah serupa diikuti oleh Apple, seperti yang dilaporkan oleh English.Almanar.com

Langkah senyap yang diambil oleh dua syarikat gergasi teknologi itu membuat marah warga, dengan mengangkat hashtag #FreePalestine di Twitter pada hari Khamis.

Gambar

Sebilangan besar 254,000 tweet mengenai topik ini, menyatakan kemarahan mereka terhadap keputusan Google dan Apple. Dalam banyak kes, tweet itu disertakan dengan tangkapan layar aplikasi navigasi dan gambar peta wilayah 1947, dan menampilkan Transjordan, yang sekarang dikenal sebagai Jordan.

Kontroversi yang sengaja dilakukan oleh Google di media sosial pada hari Khamis, mengulangi episod serupa pada tahun 2016, ketika wartawan Palestin menuduh raksasa Internet yang berpangkalan di AS telah menghapus Palestin dari peta dunia.

Pada tahun 2016, Google menjelaskan bahawa “label Palestin tidak pernah ada dalam perkhidmatan pemetaannya”.

“Tidak pernah ada label ‘Palestin’ di Peta Google, namun, kami menemui bug yang mengeluarkan label untuk ‘Tebing Barat’ dan ‘Jalur Gaza.’ Kami berusaha dengan cepat untuk membawa label ini kembali ke kawasan itu,” kata Google pada 2016 .

https://www.mediaadil.com/featured/warga-kesal-google-dan-apple-buang-palestin-dari-peta-dunia/

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s