PAS MEROMPAK BALAK KEDAH ?

1 BALAK KEDAH 11 BALAK KEDAH 21 BALAK KEDAH 31 BALAK KEDAH 41 BALAK KEDAH 51 Ikatan Beruk PN

BILA PEMILIK KONSENSI BALAK
TUNTUTAN SAMAN RM 1 BILLION?

Saya terpanggil untuk turut mempersoalkan kenyataan yang telah di buat oleh YAB Menteri Besar Kedah Tuan Hj Sanusi Mohamad Nor berhubung kenyataan beliau yang sedang mempertimbangkan:

“Penebangan balak bagi membayar tuntutan saman hampir RM1 bilion yang dikemukakan syarikat pembalakan sebelum ini”.

PERSOLANNYA:

1. Bilakah wujudnya tuntutan saman RM1Billion tersebut daripada syarikat pembalakan sebelum ini?

2. Sepanjang penglibatan saya selama 24 bulan(2tahun) sebagai EXCO Kerajaan Negeri Kedah tidak pernah jumlah sebanyak itu dibincangkan di dalam mesyuarat.

3. Apa yang pernah di bincangkan ialah mantan Menteri Besar Datuk Seri Utama Mukhriz(DSUM) sering mempertegaskan, pembalakan di Kedah akan hanya merosakan ekosistem negeri akibat penebangan hutan yang berleluasa.

3. Pelik bin ajaib apabila era pemerintah Pakatan Harapan(PH) yang baru berakhir tidak sampai 2 minggu secara tiba-tiba telah muncul kewujudan jumlah tuntutan sebanyak itu.

4. Sebagaimana pesanan dari mantan YAB Menteri Besar(MB) Kedah DSUM dalam ucapan ketika melepaskan jawatan telah memaklumkan agar tidak di buka kembali kawasan pembalakan di Kedah.

Ini menunjukkan sepanjang pemerintahan beliau selaku zaman pemerintahan PH selama 2 tahun tidak ada kawasan pembalakan di Kedah yang pernah di buka.

5. Saya bagi seluruh pihak rakyat Kedah merayu agar apa jua yang berlaku, kawasan pembalakan di negeri Kedah tidak akan di buka untuk sebarang apa jua tujuan supaya ekosistem alam sekitar Negeri Kedah tidak akan terjejas.

6. Mohon pihak pemerintah Pakatan Nasional(PN) memikirkan jalan yang terbaik buat rakyat Kedah selain dari mencari dana dengan mengambil pendekatan mudah dengan cara penebangan balak.

Sekian. Terimakasih.

Asmirul Anuar Aris
Rakyat Kedah

‘Biar Jasa Jadi Kenangan’

 

AL KISAH JAN 2018
( bukan aku yg ckp,org yg dlm gambar ni ckp 🤣)

“Siapa yang dimaksudkan ada kepentingan dalam konsesi balak di Compartment 40 Rimba Teloi tapi berpura-pura membela penduduk…?”, soal Sanusi berikutan pendedahan terbaru ADUN Jeneri.

………………………………………………

Kedah Selatan (Baling & Kulim), Kedah Utara (Padang Terap & Kubang Pasu), Kedah Tengah (Kuala Muda & Sik) akan terang benderang. Bukit bukau akan gondol, aliran air akan kering, habitat haiwan akan terancam, flora dan fauna akan musnah. Alam sekitar untuk masa depan sedang dijual untuk wang segera pemerintah yang tamak.

Beribu-ribu hektar hutan akan ditebang habis (gondol) menjelang PRU14. Menteri Besar Kedah Incorporated (MBI) sedang bermaharajalela. Hutan asli kini sedang ditukar dengan duit ringgit dan sen bernilai jutaan ringgit.

Tidak cukup lagi 1000 hektar Hutan Simpan Bukit Enggang digondolkan, 1000 hektar kompartmen 40 Rimba Teloi sedang menunggu hari, beribu-ribu hektar hutan lagi akan disapu licin.

Lesen tebangan sedang diproses. Surat kelulusan kawasan sudah lama keluar… Kerja gila ini takkan diumumkan, dalam senyap, khazanah negeri sedang dikaut.

Hentikan semua ini… Tamatkan pemerintahan UMNO- BN dalam PRU-14 nanti.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s