Kembalikan Minyak Sabah dan terima 5%, Lebih Baik daripada 3.7% untuk keadaan sekarang – Dr. Jeffrey

“Jika apa yang dikatakan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas adalah benar bahawa Petronas mendapat pulangan hanya 3.7%, maka adalah lebih baik bagi Petronas untuk menyokong pemulangan dan pemilikan minyak dan gas Sabah kepada Sarawak dan Sabah masing-masing sebagai pemilik yang sah “kata Datuk Dr Jeffrey Kitingan dalam satu kenyataan akhbar yang mengulas kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif bahawa Petronas hanya mendapat pulangan 3.7% daripada operasi minyak mereka di Sabah dan Sarawak dan dengan itu tidak dapat membayar royalti 20%.

Sebagai balasan, Sabah dan Sarawak boleh memberikan royalti 5% kepada Petronas dan kerajaan Persekutuan. 5% ini tanpa mengangkat jari ( gayang kaki saja lah) untuk melakukan apa-apa kerja dan lebih baik daripada mendapat hanya 3.7%.

Tidak ada lagi alasan untuk Petronas terus mengeksploitasi sumber minyak dan gas Sabah dan Sarawak. Ia tidak masuk akal dan lebih baik mereka memulangkan pemilikan minyak dan gas dan duduk menunggu 5% mereka.

Sebelum ini, tidak ada sebarang justifikasi perlembagaan atau undang-undang yang menyokong pengambil alihan secara haram sumber minyak dan gas Sabah oleh Tun Abdul Razak kepada Petronas pada 26 Mac 1975 . Hal ini demikian kerana tanah dan sumber semula jadi adalah perkara Negeri di bawah Senarai Negeri dalam Jadual ke-9 dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ada yang menyebutnya sebagai “rompakan siang hari di lautan-lautan dalam ” sama seperti kegiatan rompakan lanun zaman dahulu.

Beberapa pemimpin yang terlibat dalam “rompakan siang hari” ini menyesali penglibatan mereka tetapi tidak dapat melakukan apa-apa untuk memulangkan pemilikan minyak dan gas.
Adalah lebih baik bagi mereka para pemimpin masa lalu dan sekarang, untuk mengembalikan hak ini kepada Sabah daripada menanggung kemurkaan dan laknat yang telah menimpa atau yang akan dilemparkan kepada mereka seperti yang dapat dilihat dalam banyak kejadian sekarang ini. Ingatlah sejarah Langkawi dan sumpahan Mahsuri yang telah mendatangkan bala selama 7 generasi.

Ia juga tidak munasabah secara moral untuk menyalahgunakan sumber minyak dan gas Sabah dan Sarawak dan menggunakannya keseluruhannya untuk membangunkan Tanah Melayu.
Adalah salah untuk menjadikan penduduk Sabah dan Sarawak yang kaya dengan sumber menjadi miskin dan daif dengan kemudahan asas dan infrastruktur yang kurang baik sementara Tanah Melayu menikmati kemudahan bertaraf dunia.

Dalam satu tahun lagi, Kuala Lumpur dan Greater Klang Valley akan mempunyai lebih daripada RM130 bilion transit rel kereta api (LRT) dan sistem transit massa (MRT) di mana pengguna hanya membayar RM100 sebulan tanpa had.

Dalam tempoh 3-4 tahun lagi, Malaya akan mempunyai Rangkaian Keretapi Pantai Timur RM100 bilion (ECRL) dari Port Klang ke Kelantan melalui Selangor, Putrajaya, Negeri Sembilan, Pahang dan Terengganu. Stesen pertama dan utama Rail Speed ​​High Speed ​​(HSR) RM110 bilion sedang dibina sebagai sebahagian daripada HSR yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura di mana masa perjalanan mungkin hanya 2 jam atau lebih.

“Siapa berani menafikan bahawa infrastruktur RM340 bilion ini bukan dibina dengan pendapatan minyak dan gas Sabah dan Sarawak” tanya Dr. Jeffrey.

Sebagai rekod, bagi pengeluaran minyak dan gas yang memecah rekodnya pada 2019, Sabah hanya mendapat RM1.703 bilion (jumlah ini sangat menyedihkan) sementara Petronas dan kerajaan Persekutuan meraih RM32.357 bilion.

Apa yang lebih teruk ialah, Sabah yang kaya kaya hanya akan mendapatkan Lebuhraya Pan Borneo dua hala selama 5 tahun lagi, tidak ada LRT atau MRT dan hanya jalan kerikil dengan debu yang menyertainya semasa musim kering dan lumpur semasa musim hujan.

Melihat kepadaa keadaan sekarang bahawa tidak ada usaha Petronas untuk mengendalikan lombong minyak Sabah kerana hanya mendapat 3.7%, kerajaan Sabah harus segera berunding untuk mendapatkan kembali hak pemilikan minyak dan gas Sabah.
Ia adalah satu-satunya perkara yang patut dilakukan oleh pemimpin Sabah untul faedah dan kebajikan jangka panjang di rakyat Sabah dan Sabah.

Sekiranya pemimpin-pemimpin Sabah tidak menuntut kembali kepemilikan minyak dan gas Sabah, mereka tidak sepatutnya dipanggil rakyat/ orang Sabah, mereka tidak berhak menjadi Ketua Menteri, Menteri-Menteri Persekutuan dan Negeri kerana mereka memegang jawatan tetapi telah mengecewakan Sabah dan Rakyat Sabah.

Datuk Dr. Jeffrey G. Kitingan
28hb December 2019

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s