Peristiwa Berdarah Memali Empat Orang Anggota Polis Mati Tertembak – Al-Fatihah

1 MEMALI A1 SOLAT BETUL XPAS.1 HARAM KERJA KAFIR.1 ULAMAK JAHAT SATU1 ULAMAK PENIPU SOLAT HAJAT1 kuda terbaik1 PAS MABUK ARAK

1 AMANAT HADI

AYAH ARWAH INSPEKTOR POLIS DATANG MINTA MAAF KEPADA KELUARGA MANGSA MEMALI
“Masa peristiwa Memali empat orang anggota polis terbunuh. Yang paling tinggi pangkat adalah Inspektor. Inspektor Azmi namanya. Semua mereka mati terkena tembakan.
Dari mana datangnya peluru yang membunuh mereka? Penduduk kampung yang berkubu di rumah As-Syahid Ibrahim Libya tiada senjata api. Mereka hanya ada senjata kampung sahaja.
Ada 3,600 lebih anggota polis yang datang dan lepaskan tembakan membuta tuli. Tembak As-syahid Ibrahim Libya tak kena, tembak orang kampung tak kena, kena sesama mereka sendiri!
Arwah ayah saya ketika berceramah di Kota Bharu, datang bapa mertua arwah Inspektor Azmi berjumpa dengannya. Dia mewakili Inspektor Azmi minta maaf dengan ayah saya, minta maaf dengan mangsa yang terkorban di Memali, minta maaf dengan semua mangsa-mangsa di Memali.
Katanya, anaknya beritahu suaminya (Inspektor Azmi) pergi ke Memali atas ARAHAN untuk OPERASI MENGGEMPUR KOMUNIS!”
Allahurabbi.. Celakalah mereka yang bertanggung jawab!
Ustaz Yusni Mat Piah
Anak Almarhum Ustaz Mat Piah
(mangsa Memali yang terselamat dengan berbelas kesan tembakan di tubuh)
Ceramah Isu Memali, Pasir Panjang
19 Ogos 2017
MEMALI
[TUN M KATA TRAGEDI MEMALI ITU MATI KATAK] )-PERIKATAN NASIOANAL MENJADIKAN ROH MANGSA MEMALI TERTIPU.
.
Amat menyedihkan tatkala Tun Mahathir memutar belitkan fakta apabila menyatakan ‘Amanat Hadi’ menyuruh orang PAS membunuh pegawai kerajaan. Kemudian, Tun M turut putar belitkan fakta Tragedi Memali, katanya orang PAS yang mulakan serangan dengan menembak mati 4 orang polis terlebih dahulu.
.
Saya fikir Tun M mungkin sudah nyanyuk. Amat menyedihkan lagi apabila Tun M kata 14 orang PAS yang mati dalam tragedi itu semuanya ‘mati katak’. Bagi saya, ini satu penghinaan terhadap waris keluarga Memali.
.
Buku Teks Sejarah pun sanggup diputar belitkan. Apatah lagi dalam ucapan?
.
Tragedi Memali merupakan satu tragedi yang dirancang dengan rapi. Seramai 3600 anggota polis diarah untuk melakukan serang hendap terhadap kem komunis berhampiran dengan sempadan Thailand. Namun, arahan tersebut rupa-rupanya merujuk kepada kampung Memali. Arahan untuk membunuh Ust Ibrahim Libya dan pengikut-pengikutnya.
.
Generasi yang tidak tahu sejarah akan mudah ditipu. Sebab itulah, anak muda jangan sekadar berpandukan pada semangat yang membuta tuli semata-mata. ANak muda kena dalami sejarah agar tidak ditipu hidup2 oleh Tun M.
.
……………
.
AMANAT HAJI HADI
.
Amanat Haji Hadi Awang merujuk kepada suatu sedutan ceramah umum yang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Banggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981. Ucapan beliau telah dicetak dalam bentuk poster dan ditampal di dinding markas PAS sekitar tahun itu.
.
Sedutan ucapan ini adalah seperti berikut:
.
Saudara-saudara sekalian percayalah,
.
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.
.
Percayalah saudara-saudara sekalian,
.
Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan ‘politik suku, agama suku’.
.
…..
.
Tak ada satu pun ayat dalam ‘Amanat Hadi’ suruh bunuh pegawai kerajaan, mengkafirkan umat Islam dan sebagainya. Tun M silap besar. Nak tipu pun berpada-pada. Kami anak muda tak lupa sejarah!
.
Tulisan : Faris Mahfuz

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s