Kemuncak kejayaan Red Bean Army (RBA)

1 LIDAH SYAITAN1 AHLI SYURGA1 AHLI PAS TERBARU1 SOLAT BETUL XPAS.1 MENTERI BULUH 1

Kemuncak kejayaan RBA ialah apabila berjaya menumbangkan kuasa politik orang MELAYU pada PRU14…. tumbangnya kuasa politik orang MELAYU adalah kerana fitnah dan propaganda yang menjadi MO perang saraf RBA…. setelah parti DAP yang mendanai RBA berjaya menguasai kerajaan maka dapat dilihat bagaimana rakusnya mereka merealisasikan segala agenda yang selama ini didukung, antaranya;

1] Gerakan menukar sejarah orang Melayu di bumi Malaysia
2] Menghidupkan fahaman komunis dengan cara menyusupkan fakta-fakta berlawanan ke institusi pendidikan.
3] Melelong aset-aset Melayu dan Bumiputera.
4] Menghapuskan geran-geran istimewa untuk orang Melayu.
5] Menyulitkan syarat-syarat pinjaman untuk kaum Melayu seperti di MARA.
6] Usaha mengiktiraf UEC sebagai kelayakan untuk memasuki universiti awam.
7] Mempraktikkan undang-undang yang menindas pesalah Melayu.
8] Meringan-ringankan isu penghinaan agama islam.
9] Sengaja memandang ringan penghinaan terhadap Institusi Diraja.
10] Membiarkan penyebaran agama kristian walaupun ianya bertentangan dengan perlembagaan malaysia.

Dan banyak lagi isu yang tidak menguntungkan orang Melayu sebagai bangsa pribumi.

 

SENDIRI HANCING : 80 % JANJI MANIFESTO PAS DI SEMUA PRU DULU & KINI..KELANTAN & TERENGGANU TIDAK DILAKSANAKAN !!!

Di Antaranya…

1. Jika menang PRU14 di Terenggnu akan laksana Hukum Hudud

2. Pemberian Tanah sebanyak 2 ekar seorang kepada Persara Tentera.( Kelantan dan Terengganu).

3. Pemberian rumah mampu milik kepada rakyat miskin tegar . (Kelantan Dan Terengganu).

4. Menyediakan banyak peluang pekerjaan kepada Rakyat negeri.

5. Bantuan RM100 sebulan kepada warga emas.

6. Menghapuskan cukai pintu rakyat Kelantan.

7. Bayaran saguhati sebanyak RM10 ribu kepada keluarga yang ditimpa musibah.

8. Pendidikan percuma kepada rakyat Kelantan.

9. WiFi percuma kepada rakyat Kelantan .

10. Penghapusan bayaran caj letak kereta di seluruh Majlis Perbandaran di Kelantan. Malah pada 25hb Julai 2019 MPKB-BRI telah laksanakan kaedah Kepit Tayar dimana projek tersebut diberikan kepada pihak swasta Syarikat Vista Summerose Sdn. Bhd.

11. Air paip yang bersih dan terawat. (Majoriti penduduk Kelantan yang putus harapan dengan Air Kelantan telah menggunakan kaedah ‘air tebuk’ / telaga tiub) semenjak tahun 2000.) Isu ini juga menjadi penghalang kepada pelabur luar dan perlancongan, terutama sektor perhotelan & pelbagai Taman Tema untuk melabur di Kelantan.

Kelantan juga terpaksa mengimport bekalan air terawat daripada Terengganu untuk industri perikanan di Semerak, Bukit Yong dan Tok Bali. Isu bekalan air terawat juga menjadi faktor yang utama bagi para pelabur membuat pelaburan hartanah di Kelantan.

12. Tambatan Banjir Kota Bharu – sehingga kini masih belum dilaksanakan.

13. Stadium negeri yang baru dan canggih. Belum ditunaikan oleh kerajaan Pas.

14. Pelabuhan Tok Bali.

15. AFTA City di Rantau Panjang.

16. Pelabuhan Pantai Seri Tujuh, Tumpat.

17. Pembinaan Terminal Bas Bersepadu di Kubang Kerian.

18. Projek Agro Tourism DiPergau Jeli.

19. Pusat Bandar Baru Pengkalan Kubor.

20. Pelabuhan Darat diKuala Krai.

21. Petrokimia City, di Bachok.

22. Eco – Tourism City di Danau Tok Uban, Pasir Mas.

23. Jambatan ke-3 Sungai Kelantan, iaitu Palekbang – Kg.Cina yang dijanjikan dari tahun 1996 lagi. Batu asas sahaja yang terbina.

24. Pembangunan Lembah Sireh di Kota Bharu. Dimana kerajaan Pas telah serahkan tanah seluas 1,000 hektar bersamaan dengan 2, 471 ekar kepada sebuah syarikat pada tahun 2003.

25. Masjid Baru di Kampung Sireh.

26. Jambatan Baru Di Kampung Sireh.

27. Stadium Mini Tertutup Wanita di Kota Bharu.

28. Tembatan Banjir disepanjang Koridor Sungai Golok.

29. Lebuh Raya Rakyat, Machang – Kuala Krai sejauh 30km yang bernilai RM550 juta yang gagal dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Pas. Lebuh Raya Rakyat tersebut telah dibatalkan oleh kerajaan Negeri Pas pada Mac 2018 dan kutipan sumbangan rakyat Kelantan sebanyak RM3.2 juta tidak tahu kemana.

30. Pembangunan Bandar Baru Islam di Tok Bali seluas 140 hektar diberikan kepada syarikat swasta, Aimfora Holdings Sdn Bhd.

31. Masjid Baru di Tok Bali

32. Pusat Keewangan Islam di Tok Bali.

33. Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Bharu. Sehingga kini kerajaan Pas Kelantan gagal selesai isu pengambilan tanah penduduk tempatan.

34. Projek Solar Park di Danau Tok Uban seluas 80 hektar yang kerajaan Pas berikan tanah kepada syarikat swasta.

35. Projek Bachok Perdana. Tanah PKINK seluas 10 hektar diberikan kepada syarikat swasta untuk dimajukan pada tahun 2013.

36. Kegagalan menangani hakisan pantai di Pantai Cinta Berahi atau Pantai Cahaya Bulan. (PCB).

37. MPKB – BRI dan kerajaan negeri yang gagal tangani kebersihan bandar.

38. Kegagalan Kerajaan Negeri menyediakan 5, 000 rumah mampu milik kepada rakyat Kelantan.

39. Projek Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd di Lojing.

40. Kegagalan kerajaan Negeri mengekalkan pelbagai kilang asing supaya kekal di Kelantan. Akibat kekurangan pelbagai kemajuan infrastruktur serta insentif menarik daripada kerajaan Negeri dan dasar tidak mesra pelabur parti Pas.

Dalam tempoh 28 tahun sebanyak 250 kilang menutup operasi serta berpindah ke pelbagai negeri lain. 20,000 pekerjaan kepada rakyat Kelantan hilang akibat kesan penutupan kilang tersebut.

41. Projek Pembangunan Jalan Gajah Mati.

42. Projek pembangunan Lundang.

43. Projek Pembangunan wakaf Mek Zainab.

44. Projek Bandar Baru Tunjong. Tanah milik kerajaan negeri seluas 2,000 ekar. Gagal dilaksanakan kerajaan negeri. Kini kes saman oleh pihak Bank menanti.

45. Projek Batutta Ville diatas tanah milik MPKB – BRI dijalan Telipot ( kawasan Elitis Kota Bharu). Pada tahun 2010. MOU disaksikan oleh Exco Yb Takiyuddin.

46. Projek Bandar Satelit Islam Pasir Tumboh. Projek MPKB – BRI bersama syarikat swasta. Pembangunan sebanyak 5 Fasa. Fasa 4 & 5 terbengkalai.

47. Projek Madinatur Raudhah diatas tanah milik kerajaan negeri sebelah di Jalan Sultan Ibrahim di Kota Bharu. Tanah secara Kontra basis.

48. Projek MPKB – BRI Highrise Tower diatas tapak pasar lama Arked MPKB di Kota Bharu.

49. Projek Bazaar Tok Guru – Kota Bharu. Tapak asal IPD Kota Bharu. Gagal dimajukan serta gagal juga menjadi tempat yang popular diKota Bharu berbanding di tempat lama Arked MPKB. Tingkat 1 sahaja dipenuhi peniaga. Tingkat 2 dan 3 kosong. Peniaga banyak yang rugi dan bungkuss. Pelan layout pun hancusss..Aduhaii

50. Projek Airport City di Pengkalan Chepa milik MPKB – BRI. Seluas 200 ekar. Kegagalan kerajaan Pas Kelantan.

51. Projek Kandis Eco Tourism Bachok seluas 7 ekar. Gagal dilaksanakan oleh kerajaan Pas Kelantan..

Lebai Oh Lebai…
Tak Nampak Janji Manifesto Sendiri Berserabai..

Orang lain hancing kata lobai …..tapi kat punggung dan jubah lobai tertepek taik taik hijau sambil berlari keliling kampung menipu Ahli lobai. Tak sedar lalst langau dok ikut …Adoii.

😁😁😁😋😋😋😋🤣😛

Ex Pas Kelantan.

1MDB: SEKILAS FAKTA YANG NYATA

1 Pencuri

1MDB: SEKILAS FAKTA YANG NYATA

KHAMIS: 16 April – Di bawah ini adalah artikel yang dipetik dari tulisan DS Najib pada 9 Ogos 2016 dan disiarkan kembali untuk kita sama-sama mengtahui realiti sebenar tentang operasi 1MDB.

1. Saya berpeluang mendengar sendiri dari mulut susuk tubuh yang diamanahkan mengetuai operasi IMDB dan memulihkannya yakni Arul Kandasamy dalam satu taklimat khas pada 4 Ogos yang lalu.

2. Rupanya, IMDB adalah model perniagaan yang telah menimbulkan sakit hati kelompok kroni-kapitalis yang selama ini merajai hampir 22 tahun tembolok kekayaan Negara secara halus dan senyap.

3. Hakikatnya, isu IMDB (sebelum plan pemulihan dilaksanakan Februari 2015) telah dikesani menerusi siasatan PAC. Pengurusan yang lemah, struktur modal yang tidak sepadan dengan operasi perniagaan dan hutang luar jangka antara isu dikenalpasti. Melalui plan rasionalisasi 3 isu ini sedang diatasi dan berjaya diatasi, namun lebih ramai yang berminat untuk membincangkan perihal IMDB dari sudut ‘politik’ berbanding perspektif perniagaan.

4. Realitinya juga, Wang IMDB sejumlah RM42 bilion tidak pernah hilang. Komitmen perniagaan yang dibuat antara IMDB dan IPIC, PetroSaudi serta ABRAR dipenuhi dan diperundangkan dengan jelas. Setelah selesai urusan pembayaran kepada dua entiti berkenaan dengan IMDB memperoleh aset, bon jaminan yang matang sehingga 2026, terpulangnya kepada dua organisasi tersebut untuk membelanjakan wang pelaburan mengikut keperluan mereka.

5. IPIC yang merupakan rakan niaga utama IMDB dimiliki oleh anak Raja Abdullah, penguasa Arab Saudi, syarikat yang dijamin dan memperoleh penarafan antarabangsa. Kesemua urusniaga IMDB adalah antara IPIC, subsidarinya PetroSaudi dan ABRAR, tidak ada kena mengena dengan individu seperti Riza Aziz dan Jo Lhow.

6. Berasaskan fakta yang jelas, menerusi plan rasionalisasi IMDB, bermula Febuari 2015, hutang jangka pendek IMDB kepada institusi perbankan berada dalam keadaan sifar. Tunai ditangan dalam bentuk simpanan di bank, berjumlah RM2bilion. Aset mencecah 52 bilion dan menerusi komitmen pelaburan serta pembangunan strategik jangka panjang, usahasama di TRX dan Bandar I Malaysia serta Bandar Air Hitam Pulau Pinang dijangka memberi pulangan RM50 bilion.Peliknya, kejayaan ini tidak digembar-gemburkan, sebaliknya berita sensasi yang mendapat tempat.

7. Kenapa IMDB dicemburi oleh pakatan kroni-kapitaslime yang bernaung dibawah sang penguasa yang memerintah Negara selama 22 tahun?. Ia dicemburui dan disakiti kerana konsep pembangunan yang diamanahkan kepada IMDB berbeza dengan konglomerat lain seperti Berjaya Group atau YTL. Selain membangunkan projek sedia ada, pembangunan sekitar juga menerima manfaatnya. Contoh, pembangunan bercampur di Bandar 1Malaysia(Sungai Besi). Sebagai pampasannya, IMDB dimestikan membina 8 buah kem tentera dan Pusat Latihan Polis bernilai RM2.4 bilion di seluruh Negara. Bermakna keuntungan 1MDB diagihkan dalam bentuk tanggungjawab sosial korporat selain meringankan bebanan perbelanjaan pembangunan pihak kerajaan”.

8. Lebih banyak Isu IMDB digembar-gemburkan sebenarnya menerusi sensasi hasil kebocoran maklumat dari dalam PAC sendiri disebabkan 5 anggotanya adalah pemimpin kanan parti pembangkang. Mereka hanya berminat mencari salah urustadbir kerajaan berbanding usaha membaiki serta mencadangkan input berguna kepada pengurusan IMDB. Apabila dihebahkan, banyak fakta diselewengkan bagi menimbulkan kebencian masyarakat, walhal urusan perniagaan perlu ditangani secara urusan perniagaan bukan melibatkan elemen politiking.

9. Dari mana timbulnya kontroversi wang RM2.6 bilion yang sering dikaitkan dengan IMDB?. Wang tersebut adalah derma dari keluarga diraja Arab Saudi, disahkan oleh Menteri Luar Kerajaan Arab Saudi, dimanfaatkan oleh PM untuk belanja PRU ke-13, dan bakinya dikembalikan. Diperakui berdasarkan dokumen surat menyurat oleh Bank Negara, disiasat oleh Jabatan Peguam Negara, SPRM, dan juga PDRM. Tidak ada bukti rekod transaksi pemindahan wang dari IMDB, kepihak ketiga dan PM sendiri. Rumusannya tiada kes, yang seringkali menjadikan ianya satu kes adalah parti pembangkang, walhal derma PRU untuk DAP berjumlah RM1.5 bilion sehingga kini tidak dijelaskan sumbernya dari mana dan kemana ia dibelanjakan.

10. Ada tuduhan liar yang menyatakan IMDB menngunakan wang rakyat dalam operasi perniagaanya?. Benarkah kenayataan ini?. Hakikatnya, modal asas IMDB RM1Juta datangnya dari geran kerajaan. Modal tambahan perniagaan IMDB, diperoleh melalui pinjaman bank(jangka pendek, sederhana atau jangka panjang) yang dijamin dengan bon terbitan kerajaan. Tidak timbul istilah penggunaan wang rakyat digunakan sebagai modal perniagaan IMDB. Demikian juga bayaran balik pinjaman perniagaan, semuanya dibayar hasil keuntungan operasi niaga dan juga penjualan asset yang dimiliki IMDB setelah mendapat tawaran pembelian yang menguntungkan.

11. Lantas, kenapa IMDB berterusan disakiti, dibenci dan dikontroversikan?. Satu darinya kesan proses pengambilalihan IPP diseluruh Negara oleh IMDB yang diletakkan di bawah EDRA Energy. Pengambilalihan ini menyebabkan IMDB berjaya meyakinkan TNB untuk menurunkan tariff tenaga elektrik sebanyak 1 sen. Penyerapan IPP dengan dimiliknegarakan telah menguntungkan pengguna berbanding amalan sebelum ini yang bukan sahaja membebankan pengguna, malah satu urusniaga yang tidak adil kepada TNB.

12. Bagaimana pula pertuduhan yang dikenakan oleh Jabatan Keadilan Amerika ke atas Riza Aziz dan Jo Lhow yang dikaitkan mencuri dana IMDB?.Pertuduhan ke atas Riza Aziz dan Jo Lhow dengan dakwaan mengubah wang haram dan mencuri duit adalah tuduhan jenayah. Persoalan yang mengundang kehairanan ialah kenapa Jabatan Keadilan Amerika membuat tuntutan sivil ke atas mereka. Dan jika IMDB terlibat kenapa pihak IMDB tidak pernah dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kes ini?. Pelik bukan?.

13. Kemana sebenarnya wang IMDB dilaburkan?. Wang IMDB dilabur dalam IPIC, PETRO SAUDI DAN ABRAR menerusi mekanisme dan syarat perjanjian yang sah. Secara analogi mudah, si A membeli sebuah kereta dari si B. Si B membuat arahan pembayaran agar si A membayar tunai kepada si B, sejumlah RM70 ribu dan bakinya RM30 ribu dibayar dalam akaun kepada rakan si B. Kemana wang dibelanjakan oleh rakan si B, bukan lagi dalam pengetahuan pembeli si A. Prinsip penting, kereta beserta geran kereta yang ditukar nama kini sudah menjadi milik pembeli si A. Demikianlah transaksi antara IMDB, IPIC, ABRAR dan PETROSAUDI. Jika Jabatan Keadilan Amerika ingin memulangkan wang yang dikatakan dicuri dari IMDB, padahal tidak, maka IMDB pasti beroleh untung dua kali ganda.

14. Inilah faktanya, dan inilah realiti sebenar operasi IMDB. Namun kejayaanya ditolak, sebaliknya kerana iri hati kelompok kroni-kapitalis, IMDB terus dimusuhi. Motifnya, tentulah anda sendiri yang punyai jawapannya…

PKP PILIH BULU DAN DARJAT

1 PKP PM

 

1 PKP KKM

Cuba anda bayangkan Timbalan Menteri Kesihatan pun palotak ada ulat macam palotak Menteri Kesihatan air suam!

Admin page mungkin tak perasan, mereka buat posting kononnya nak gah bagi sedekah dan dijamu makan sedap-sedap siang tadi di pondok tahfiz kepunyaan Pak Teh exco Perak dari Pas yang kuat fitnah.

Lepas tersedar, kelam kabut admin padamkan posting berkenaan. Tak apa, kami dah screen shot!

Timbalan Menteri Kesihatan tak reti ke, atau tak faham waktu ini semua rakyat dilarang berkumpul?

Sepatutnya pegawai khas kena nasihatkan Timbalan Menteri ni apa yang tidak wajar mereka lakukan. Ini waktu wabak. Ini waktu PKP. Ini waktu semua orang duduk di rumah. Ini waktu semua orang TIDAK DIBENARKAN BERKUMPUL lah sial….!

Bodoh punya menteri PNkhianat…!

1 PKP KKM 2

1 PKP KKM 3

1 PKP KKM 4

1 PKP KKM 5

Nama besar yang diperkecilkan

3-best-doctor-covid191 MENTERI MELAYU BODOH1 TAHNIAH FRONLINER

Nota Hari-hari Wabak 12: Nama besar yang diperkecilkan

1. Nama Dr Musa Nordin bukan kecil dalam alam perubatan Malaysia. Saya sendiri kenal nama ini sewaktu masih seorang pelajar perubatan. Nama beliau mula naik sekitar 2010 sewaktu aktif dalam VIVA Palestina yang giat membantu penduduk Gaza.

2. Beliau seorang yang turun padang dan ligat dalam kesukarelawan perubatan di Malaysia malah seluruh dunia. Tahun 2017 namanya diangkat media di Malaysia sewaktu beliau dianugerahkan Pencapaian Sepanjang Hayat Gabungan Persatuan Perubatan Islam Sedunia (FIMA) yang disampaikan oleh Presiden Erdogan

3. Dr Musa Nordin terkenal ‘garang’ dan provokatif dalam tulisan-tulisan dan penampilan beliau di TV. Antara quote yang diambil Dr Musa yang tidak boleh saya lupa ialah dalam artikel beliau yang membela houseman/junior doctor yang dianggap sesetengah senior doctor sebagai “lowest form of life, even lower than the amoeba”. (Feb 2017)

4. Banyak doktor-doktor yang berkhidmat dalam KKM sekarang pernah menerima sentuhan IMARET (Islamic Medical Association of Malaysia Relief Team) seawal mereka pelajar universiti dan kenal dengan sosok Dr Musa Nordin yang mendokongnya. Sesetengah orang, walau pun melawak nampak serius, tapi ada orang yang serius tapi tetap nampak lawak.

5. ‘Kesilapan’ Dr Musa ialah meneruskan corak penulisan beliau yang biasanya provokatif dalam isu keperluan PPE yang menerusi pemerhatian beliau di lapangan tidak mencukupi. Malang bila ‘my plea to MOH’ (Rayuan saya kepada MOH) terutamanya frasa ‘ivory tower’ diterjemahkan sebagai serangan kepada MOH setelah ditambah rencah sana sini oleh portal-portal politik dan penulis yang senada.

6. Lagi malang apabila netizen lebih sudu dari kuah sampai sanggup menghina penampilan fizikal Dr Musa Nordin. Jijik. Jika kita tidak setuju pada cara provokatif Dr Musa, atau pemilihan saluran yang diguna Dr Musa atau pendirian politik Dr Musa, itu yang kita kritik. Fizikal seseorang ialah ketentuan Allah. Pendirian politik, pemilihan saluran menyalurkan pendapat dan cara penulisan ialah pilihan sendiri.

7. Dr Noor Hisham Abdullah nama besar. Dr Musa Nordin nama besar. Sesekali mereka kritikal terhadap satu sama lain untuk kebaikan Malaysia. Kita (terutama kaki politik 24 jam) jangan jadi batu api. Kadang-kadang kita berpolitik hingga lupa isu utama seperti kekurangan PPE yang dihadapi frontliners yang lebih mendesak hanya kerana isu itu dibawa oleh orang yang kita tidak suka.

_____

Dr Hafez Iftiqar Termizi, MBBS (frontliner COVID 19)

Amerika pulangkan AS$300 juta daripada dana 1MDB

1 PN BEREBUT DEDAK1 MELAYU BODOH1 LIDAH SYAITAN1 AHLI PAS TERBARU1 AHLI SYURGA

Amerika pulangkan AS$300 juta daripada dana 1MDB

Proses menjual baki aset yang disita daripada Jho Low masih diteruskan susulan keputusan penghakiman Jabatan Keadilan AS (DOJ).

Kerajaan Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan sejumlah AS$300 juta wang sitaan daripada aset berkaitan 1MDB kepada Malaysia, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Jumlah itu, kata Muhyiddin, merangkumi beberapa aset yang telah dilucut hak dan dijual, serta juga aset berkaitan 1MDB disita dan diserahkan kembali oleh individu berkait dengan Jho Low.

“Pada 30 Okt 2019, penjenayah dikehendaki Malaysia, Jho Low telah mencapai penyelesaian dengan DOJ berkenaan beberapa tuntutan pelucutan hak yang telah difailkan oleh jabatan itu ke atas aset-aset yang telah dibeli Jho Low menggunakan dana 1MDB.

“Jumlah AS$300 juta ini merangkumi beberapa aset yang telah dilucut hak dan dijual, serta juga aset berkaitan 1MDB yang telah disita dan diserahkan kembali oleh individu tertentu berkait dengan Jho Low,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Muhyiddin berkata pemulangan US$300 juta itu bermakna dana 1MDB yang telah dikembalikan kepada Malaysia sama ada dalam bentuk hasil proses penjualan ataupun aset secara keseluruhannya kini berjumlah US$620 juta.

Perdana Menteri berkata proses untuk menjual baki aset yang disita daripada Jho Low masih diteruskan atas keputusan penghakiman DOJ

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Amerika, terutamanya kedutaan negara itu di Kuala Lumpur atas bantuan dan kerjasama utuh dalam melancarkan pemulangan wang berjumlah US$300 juta ini.

“Saya juga berterima kasih kepada Menteri Kewangan Malaysia dan Peguam Negara atas peranan mereka dalam proses rundingan yang berkaitan,” katanya.

Muhyiddin berkata usaha untuk mendapatkan semula aset 1MDB di seluruh dunia masih berjalan, dan kerajaan akan terus bekerjasama dengan Amerika Syarikat, DOJ dan agensi luar negara untuk membawa pulang lebih banyak aset 1MDB pada masa akan datang.

Menteri Buluh Pas : Dato’ Khairuddin Aman Razali

1 HADI BULUH.1 MENTERI BULUH 1

1 HADI BULUH 2

Malam ni cerita buluh. Buluh tak dak dosa apa pun. Mencadang tanam buluh dimajukan pun bukan salah. Orang motong getah dan pekebun sawit ketawa berdekah-dekah sewaktu Taresa Kok membuat cadangan dulu itu kerana dia suruh tebang getah dan sawit, ganti dengan tanaman buluh untuk atasi masalah harga komoditi getah dan sawit yang jatuh merudum.

Cadangan Dato’ Khairuddin Aman Razali hari ini ialah bangunkan ladang buluh, sebagai tanaman komersil, bukan ganti ladang getah dan sawit dengan ladang buluh.

Ini cerita daripada bab buluh daripada Dato’ Dr Khairuddin AtTakiri, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang mengambil tempat Taresa… Tentang buluh….

1. Size pasaran dunia untuk buluh ialah USD68.8 bilion. Pada tahun 2017, industri buluh di Malaysia mencatatkan hasil RM20 juta. Namun, pada 2019, zaman Taresa Kok menjadi menteri daripada PH, Malaysia hanya menyumbang RM9 juta dalam industri itu.

2. Setiap satu hektar tanah boleh ditanam 400 rumpun buluh dan setiap rumpun menghasilkan pendapatan sebanyak RM80 @ RM32 ribu sehektar setiap kali dituai.

3. Jika keluasan ladang adalah 100 hektar X RM32 ribu = RM3.2 juta setiap tuaian.

3. Soft loan (pinjaman mudah) disediakan oleh Kementerian untuk pembangunan ladang buluh @ RM10 ribu perhektar.

Dengan keluasan 100 hektar, penanam boleh memohon pinjaman mudah daripada kementerian sebanyak RM1 juta.

Pinjaman selama 15 tahun itu perlu mula dibayar balik pada tahun ke 7. (Islamic loan sedang diuruskan).

4. buluh memerlukan masa 3 tahun untuk matang dan boleh dituai dua kali setahun. Buluh akan membiak selepas itu selama tempoh 100 tahun.

Itu saja cerita buluh yang tidak dapat diceritakan dengan sempurna oleh menteri sebelum ini, menyebabkan orang ketawa. Dia sendiri tak tahu apa yang dia mahu sampaikan. Kenapa sampai disuruhnya pekebun kecil menebang getah sawit tanam buluh?

Kalau begini kisah industri buluh dapat diterangkan oleh Taresa, dan masa depan yang buluh mampu tawarkan, kenapa ada orang terbulu-bulu mahu ketawa?

Menteri Buluh Pas : Dato’ Khairuddin Aman Razali

1 HADI BULUH.1 MENTERI BULUH 1

Malam ni cerita buluh. Buluh tak dak dosa apa pun. Mencadang tanam buluh dimajukan pun bukan salah. Orang motong getah dan pekebun sawit ketawa berdekah-dekah sewaktu Taresa Kok membuat cadangan dulu itu kerana dia suruh tebang getah dan sawit, ganti dengan tanaman buluh untuk atasi masalah harga komoditi getah dan sawit yang jatuh merudum.

Cadangan Dato’ Khairuddin Aman Razali hari ini ialah bangunkan ladang buluh, sebagai tanaman komersil, bukan ganti ladang getah dan sawit dengan ladang buluh.

Ini cerita daripada bab buluh daripada Dato’ Dr Khairuddin AtTakiri, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang mengambil tempat Taresa… Tentang buluh….

1. Size pasaran dunia untuk buluh ialah USD68.8 bilion. Pada tahun 2017, industri buluh di Malaysia mencatatkan hasil RM20 juta. Namun, pada 2019, zaman Taresa Kok menjadi menteri daripada PH, Malaysia hanya menyumbang RM9 juta dalam industri itu.

2. Setiap satu hektar tanah boleh ditanam 400 rumpun buluh dan setiap rumpun menghasilkan pendapatan sebanyak RM80 @ RM32 ribu sehektar setiap kali dituai.

3. Jika keluasan ladang adalah 100 hektar X RM32 ribu = RM3.2 juta setiap tuaian.

3. Soft loan (pinjaman mudah) disediakan oleh Kementerian untuk pembangunan ladang buluh @ RM10 ribu perhektar.

Dengan keluasan 100 hektar, penanam boleh memohon pinjaman mudah daripada kementerian sebanyak RM1 juta.

Pinjaman selama 15 tahun itu perlu mula dibayar balik pada tahun ke 7. (Islamic loan sedang diuruskan).

4. buluh memerlukan masa 3 tahun untuk matang dan boleh dituai dua kali setahun. Buluh akan membiak selepas itu selama tempoh 100 tahun.

Itu saja cerita buluh yang tidak dapat diceritakan dengan sempurna oleh menteri sebelum ini, menyebabkan orang ketawa. Dia sendiri tak tahu apa yang dia mahu sampaikan. Kenapa sampai disuruhnya pekebun kecil menebang getah sawit tanam buluh?

Kalau begini kisah industri buluh dapat diterangkan oleh Taresa, dan masa depan yang buluh mampu tawarkan, kenapa ada orang terbulu-bulu mahu ketawa?

SYIAH BASAR MEMBUNUH AHLI SUNNAH DENGAN ALASAN WAHABI

1 BASYAR MEMBUNUH RAKYAT SYRIA

Mainan Syiah Nusairiah sejak dulu lagi…
Tuduh rakyat Wahabi supaya halalkan darah dia !!

Regim Basyar Al-Assad telah hancurkan 80% dari prasarana di Syria dan mengorbankan lebih dari sejuta rakyat Syria atas alasan nak perangi Wahabi !!

Rupanya rakyat Syria ni ramai Wahabi erk…

Budak² kecil yang Basyar bunuh dan bom rumah mereka adalah sebab anak Wahabi..

Orang tua yang dibunuh, wanita² Sunni yang dirogol berkali berkali kerana mereka Wahabi?!

Betapa jahat rancangan musuh Islam ni..

Hanya perlu tuduh orang sebagai Wahabi supaya halalkan darah dia..

Itulah antara fitnah di akhir zaman untuk lemparkan tuduhan terhadap manusia lain supaya halalkan darah dia…
UST Mohib khouli

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2020/04/16/habib-ali-termasuk-dalam-pendakwah-ajaran-sesat/?wref=tp

ANCAMAN ISLAM LIBERAL DI MALAYSIA

1 MENTERI LGBT SEMALAYSIA1 AKHLAK BURUK EMOSI ROSAK

ANCAMAN ISLAM LIBERAL DI MALAYSIA

OLEH: DR RIDUAN MOHAMAD NOR

Normalisasi dosa adalah usaha terancang musuh Islam agar ummat Islam merasa remeh akan perlakuan maksiat dan mungkar. Muncul ilmuan palsu ,bahkan pemimpin yang membawa naratif baharu seputar dosa peribadi dan dosa awam. Penulis dan rombongan pemuda pernah diingatkan oleh almarhum Ust Husein Umar diawal milinea 2000..”awas kamu anak muda Malaysia,,serangan Islam Liberal akan menyergap kamu..kena hati-hati dengan gerakann licik mereka…”ujar sosok terkenal Indonesia itu. Beliau Ketua Umum Dewan Dakwah Islamiah Indonesia, panjang pertemuan kami dengan beberapa lagi figura dakwah dan gerakan Islam Indonesia. Kini semuanya telah kembali mengadap Tuhan, A.M Fatwa, Dr Sumargono, Husein Umar dan lain-lain tokoh. Penulis melihat fenomena yang menaufan Malaysia dan Inonesia ini tak jauh drp ingatan Pak Husein Umar, ancaman Islam liberal atau neo muktazilah yang sedang mencabar akal kita semua.

CIRI-CIRI FAHAMAN ISLAM LIBERAL

● Mereka menganut Fahaman Pluralisme

Iaitu fahaman yang menyatakan bahawa semua agama adalah sama yakni benar belaka. Orang Islam tidak boleh meyakini bahawa hanya agama Islam sahaja yang benar. Sebaliknya mereka hendaklah mengiktiraf agama lain juga benar dan betul. Urusetia Jaringan Islam Liberal, Ulil Abshar Abdalla dalam Majalah Gatra (Indonesia) keluaran 21 Disember 2002 menyatakan: “Semua agama sama. Semuanya menuju jalan kebenaran”.

Dengan fahaman inilah, maka lahirnya Ideologi Pancasila di Indonesia. Darinya juga, penganut Fahaman Islam Liberal menyeru agar dibenar perkahwinan campur antara agama kerana semua agama adalah benar dan betul dan perkahwinan sebegini sememangnya telah diamalkan di Indonesia menunjukkan kejayaan besar golongan Islam Liberal di sana. Di Malaysia, penularan Fahaman Pluralisme dapat dilihat dalam kes-kes berikut:

a. Sambutan Kongsi-Raya iaitu menyambut perayaan agama secara bersama-sama di antara agama-agama di Malaysia (Islam, Hindu, Cina dan Kristian). Sekalipun telah ditegur oleh Mufti dan Para Ulama dalam Muzakarah Ulamak 2006 (13 Jun) di Perak sebagai bertentangan dengan Islam, namun golongan Islam Liberal menolak pandangan Mufti dan Ulama-ulama tersebut dan menuduh mereka jumud, kolot atau berpemikiran tertutup; dan

b. Kerana terpengaruh dengan Fahaman Pluralisme inilah maka beberapa Menteri Muslim dan sebuah NGO Muslim (iaitu Sisters In Islam) telah turut menyokong penubuhan InterFaith Council (IFC) atau Majlis atau Suruhanjaya Antara Agama-agama. Suruhanjaya Antara Agama ini dicadangkan oleh MCCBCHS atau Majlis Kristian Buddha Hindu dan Sikh Malaysia melalui memorandum yang telah dihantar ke Majlis Peguam pada 21 Ogos 2001.

● Mendesak agar diberikan hak kebebasan murtad untuk penganut Islam di Malaysia

Dalam isu murtad – seperti kes Lina Joy (yang nama asalnya Azlina Jailani), golongan Islam Liberal di Malaysia antara yang mendesak agar penganut Islam diberi hak untuk murtad dari agama (Islam) tanpa sebarang tindakan undang-undang dan tanpa tertakluk dengan keputusan Mahkamah Syariah.

● Ayat-ayat al-Quran perlu ditafsir semula agar selari dengan peredaran zaman

Menurut golongan Islam Liberal, al-Quran perlu ditafsir semula tanpa terikat dengan tafsiran Ulama terdahulu. Tafsiran Ulama terdahulu telah jauh ketinggalan dan tidak sesuai lagi untuk zaman sekarang. Dalam mentafsir al-Quran tidak perlu terikat dengan ilmu Asbabun-Nuzul, Nasikh wal Mansukh, tafsiran Rasulullah, para Sahabat dan Ahli-ahli Tafsir terdahulu. Memadai menurut mereka tafsiran itu menepati logik akal dan rasional.

“Semua umat Islam perlu kembali kepada asas-asas Islam dengan menolak tafsiran klasik (lama) yang telah ketinggalan zaman. Kepada umat Islam, kita menyeru supaya digerakkan usaha-usaha membuat tafsiran al-Quran berdasarkan kaedah saintifik”.

(Kassim Ahmad, 12 Oktober 2000, News Straits Times)

Jelasnya, golongan Islam Liberal mengajak umat Islam kepada penafsiran ayat-ayat al-Quran berdasarkan ilmu akal semata-mata. Kerana itu mereka awal-awal lagi telah menolak Hadis Nabi yang bermaksud:

“Sesiapa yang mentafsir al-Quran dengan akal fikirannya semata-mata, maka sediakanlah tempat duduknya dari api neraka”

Dengan mendakwa Hadis tersebut bercanggah dengan al-Quran yang menyeru manusia supaya berfikir, merenung dan menggunakan akal.

● Mempertikai Syariat Allah dan hukum-hakam fiqh dengan hujah rasional

Pada pandangan mereka hukum Syariat Islam adalah ciptaan Ulama dan Fuqaha. Oleh itu, mereka menganggap Syariat Islam tidaklah suci secara sepenuhnya dan ia terdedah kepada penilaian semula dan kritikan termasuklah Hukum-hakam Syariat yang Qatie. Antara Hukum-hakam Syariat yang menurut pandangan mereka perlu dinilai semula ialah:

a. Hukum Faraid yang tidak sama rata antara lelaki dan wanita;

b. Keharusan poligami bagi lelaki;

c. Kewajipan bertudung kepala ke atas wanita;

d. Hukuman bunuh ke atas orang murtad;

e. Hukum jenayah Hudud yang menurut mereka adalah pengaruh budaya Arab Jahiliyah;

f. Larangan wanita daripada menjadi pemimpin termasuklah dalam solat;

g. Hak mutlak suami untuk mencerai isteri;

h. Larangan perkahwinan antara orang Islam dan bukan Islam; dan

i. Undang-undang moral agama yang dikatakan melanggar hak asasi dan kebebasan manusia.

Demi menjayakan hasrat mereka itu maka mereka menyeru kepada pembaharuan fiqh secara bebas tanpa perlu merujuk kepada Ulama dan disiplin ilmu Usul Fiqh. Golongan Islam Liberal menolak autoriti Ulama dalam bidang agama. Mereka amat menekankan kebebasan berpendapat bahawa sesiapa sahaja berhak bercakap tentang agama.

● Menolak penguatkuasaan undang-undang moral agama

Golongan Islam Liberal menentang penguatkuasaan undang-undang moral berteraskan agama kerana menurut mereka undang-undang tersebut melanggar kebebasan dan hak asasi manusia.

Sebagai contohnya, tindakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) suatu ketika dulu menahan para pengunjung Islam di Pusat-pusat hiburan telah mendapat bantahan keras dari Sisters In Islam dan 50 NGO yang lain.

Mereka telah mengemukakan memorandum kepada pihak kerajaan supaya tidak menggunakan pendekatan undang-undang untuk mengawasi akhlak rakyat kerana tindakan itu dianggap bercanggah dengan hak asasi manusia.

Malah dalam satu kenyataannya SIS meminta pihak kerajaan agar membubarkan semua undang-undang agama yang menghalang rakyat daripada mengecapi hak asasi peribadi dan bersuara.

Malahan pertubuhan itu juga tidak bersetuju dengan apa cara dan usaha menggunakan undang-undang untuk memelihara iman seorang Muslim. Hal ini kerana persoalan yang berkaitan dengan moral dan agama dianggap sebagai hak peribadi dan kebebasan tersebut tidak seharusnya dikawal dengan menggunakan kuasa perundangan.

Pasca PRU14 ini akan menyaksikan banyak tuntutan kelompok pendukung Islam Liberal dan Pluralisme agama akan digemakan. Riak-riak kepongahan mereka semakin menyerlah, kerana turut merasakan mereka turut memberikan sumbangan kepada kemenangan PH baru-baru ini.

Umat Islam mestilah mengambil cakna perkembangan semasa yang berlaku, menularkan fahaman neo-Muktazilah yang akan mengganggu kelestarian agama Islam dan penganutnya. Ahzab moden sedang mengepung umat ini daripada segenap penjuru, dengan senjata fitnah mereka.

Bangkitlah wahai umat!

(Penulis ialah AJK PAS pusat, Pengerusi LESTARI)

Liberalisme, Kesesatan Yang Menyesatkan (BERSARANG DALAM KERAJAAN PINTU BELAKANG)

1 MENTERI LGBT SEMALAYSIA

Liberalisme, Kesesatan Yang Menyesatkan

https://t.me/FauziAsmuni

Liberalisme bukan kebebasan individu seperti yang sering didakwa, kerana pejuang liberalisme bermati-matian berkempen agar perempuan muslimah menanggalkan tudung dan tidak berkhatan.

Liberalisme juga bukan memberi ruang kepada orang ramai mengemukakan pandangannya, kerana pejuang liberalisme bertindak nekad menghalang Zakir Naik dari membentangkan kajiannya tentang perbandingan agama.

Liberalisme juga bukan bererti menghormati akal manusia, kerana pejuang liberalisme membenarkan dua lelaki beraksi seperti suami isteri walaupun akal yang waras tidak boleh menerimanya.

Liberalisme bukan juga kebebasan dalam aktiviti ekonomi, kerana pejuang liberalisme sentiasa menyuburkan amalan monopoli dan membunuh peniaga kecil.

Liberalisme juga bukan bererti meraikan kepelbagaian budaya dalam masyarakat, kerana golongan liberal pernah beberapa kali mempertikaikan azan dan budaya korban yang dilakukan oleh umat Islam di sini.

Liberalisme adalah penolakan wahyu (kehidupan berdasarkan kehendak Tuhan) dan menjadikan kehendak manusia sebagai tuhan.

Jika ada golongan liberal mengaku bahawa mereka tidak menolak akidah Islam dan masih solat lima waktu, sebenarnya mereka menerima sebahagian ajaran Islam dan menolak sebahagian yang lain. Yang diterima hanyalah apa-apa yang tidak bertentangan dengan liberalisme. Mereka mengucap dua kalimah syahadah tapi mereka juga membenarkan murtad. Mereka memakai atar di masjid, tetapi mereka juga senyum membiarkan diri diperasap dan dicalit nandek di kuil.

Jika mereka mengaku bahawa mereka cuma memberikan kebebasan bersuara kepada golongan lgbt dan golongan songsang yang lain, jangan percaya. Apabila mereka memerintah, mereka akan membiarkan lgbt diamalkan tanpa sekatan undang-undang dan bukan setakat membenarkan mereka bersuara sahaja.

Golongan liberal adalah penyokong kepada tuntutan Comango. Fahamilah cara fikir mereka melalui tuntutan mereka itu.
– untuk bacaan lanjut sila rujuk http://journalarticle.ukm.my/14023/1/IJIT-Vol-15-June-2019_4_35-43.pdf

Mereka petah berbicara tapi dalam setiap bicaranya terhidu bau yang amat busuk kerana lahir dari batin yang telah rosak. Penampilannya kemas, tapi tersembunyi di belakangnya moral yang rosak.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه
وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه
“Ya Allah, tunjukkanlah kepada kami kebenaran sebagai kebenaran dan kurniakan kami agar menurutinya
Dan tunjukkanlah kepada kami kebatilan sebagai kebatilan dan kurniakan kami menjauhinya.”