Kegawatan Ekonomi, Tanda Kemurkaan Allah SWT ?

 

1 REZEKI HALAL UTK ANAK ISTERI

[Kegawatan Ekonomi – What’s that Pokemon?]

Rasanya ramai yang belum sedar yang dunia dan Malaysia tengah, akan dan bakal gawat.

Indonesia dah umumkan yang dia tengah bersedia untuk gawat.

Singapura pun dah jangka tahun ni tahun gawat.

BNM esok akan umumkan jangkaan untuk Malaysia pulak.

Gawat ni bukan terhad masa waktu PKP je. Waktu PKP memang ramai tak ada pendapatan, terutama yang buka kedai dan bergantung pendapatan harian. Yang kita kena sedar, lepas tamat PKP pun ekonomi takkan pulih macam sediakala.

Sebab gawat ni apa? Ahli ekonomi kata gawat atau ‘recession’ ni disebabkan ‘keruntuhan demand’. Kalau kita fikir2 tentang kehidupan, kita akan dapati yang kita semua bergantung pada demand orang lain. Kalau orang tu nak kepada produk atau servis kita, dia akan bayar kita dan kita dapat income.

Sama jugak, belanja kita akan jadi income orang lain (rujuk gambar). Kita hidup dalam rantaian kebergantungan, ‘circle of life’. Kalau demand keseluruhannya runtuh, ramai tak membeli dan ramai yang tidak dapat pendapatan. Natijahnya ramai akan kena buang kerja. Itulah gawat.

Gawat Covid ni ada dua tahap:

Tahap 1 : Masa China sahaja ada wabak

Masa ni kita risau sebab rakyat China kena kurung. Risau sebab berjuta rakyat China yang melancong ke sini tak datang, dan produk kilang kita tak dapat hantar ke sana sebab kilang sana tutup.

Masa tahap 1 ni impak ekonomi ada, tapi tak begitu teruk. Yang kesian syarikat pelancongan, hotel, dan beberapa kilang.

Tahap 2 : Satu dunia ada wabak

Inilah yang sebenarnya merisaukan dan menyebabkan gawat yang mungkin teruk. Satu dunia kena dan negara2 besar lockdown. Mereka tak keluar dan tak membeli, kalau beli pun barang2 keperluan saja.

Impak ekonomi kemungkinan teruk dan terkena pada sebahagian besar industri. Industri pelancongan sudah tentu terkena, industri lain seperti minyak pun kena (ramai tak memandu), dan kalau ramai yang terkena industri yang tidak terdedah secara langsung pun akan rasa tempiasnya.

Mungkin ramai yang tidak ada kerja dan kalau dibuang kerja, sukar untuk mencarinya di tempat lain. Itulah erti kegawatan.

Jangan begitu gembira dan terus berbelanja sakan bila kerajaan umumkan dapat bantuan dan hutang ditangguh. Bantuan itu untuk sesetengah keluarga adalah bantuan ‘survival’ ketika gawat mula menggigit.

Tahun ni tahun ‘ceking’. Jangan ingat orang2 tertentu saja kena, sebab rantaian kebergantungan kita panjang dan mungkin akan terkena hatta cik Kiah penjual goreng pisang.

Kjaan semburit tebok atap tak mungkin mampu tanggung keperluan rakyat kerana dalam setahun dianggarkan perbelanjaan pengurusan saja dah cecah RM300 billion. Sekarang sumber pendapatan negara lumpuh sepenuhnya, petroleum, IKS, perkilangan, pembuatan, pelancongan dan pertanian..
rezab BNM ada RM400 billion untuk kemudahan membayar pinjaman antarabangsa..

Dari sumber mana, kjaan nak dapat hasil..kecuali terpaksa guna rezab BNM, itu pun dpt bertahan untuk tempoh 3 bulan saja..

Kuliah pra magrib
by mosabit on track

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s