Setiausaha Agung Kesatuan Ulama Sedunia, Sheikh Dr Ali Muhyiddin Al Qaradaghi Berkunjung KeYadim Bertemu Nik Omar

Image may contain: 1 person, sitting

 

Image may contain: 1 person, sitting

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing

Perluas Fastabiqul Khairat

PUTRAJAYA – Fastabiqul Khairat (mengejar kebaikan) yang kini merupakan motto dan konsep Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mendapat pujian daripada Setiausaha Agung Kesatuan Ulama Sedunia, Sheikh Dr Ali Muhyiddin Al Qaradaghi.

Sheikh Dr Ali Al-Qaradaghi menegaskan pemilihan motto tersebut adalah satu pilihan yang sangat tepat berdasarkan panduan yang diberikan daripada Al-Quran. Menurut beliau, Fastabiqul Khairat yang dapat difahami daripada Al-Quran menuntut agar umat Islam sentiasa berusaha untuk menghasilkan sesuatu yang lebih baik dalam setiap masa.

Umat Islam pada hari ini ujarnya, telah dipintas oleh umat-umat yang lain oleh kerana sikap umat Islam sendiri yang meninggalkan semangat berlumba-lumba untuk menghasilkan sesuatu yang lebih baik tidak seperti pada zaman keemasan Islam dahulu.

Pada masa yang sama, beliau turut sependapat dengan pandangan yang sering diutarakan Yang Di-Pertua YADIM, Yang Berusaha Ustaz Nik Omar Nik Ab Aziz yang menekankan kepentingan konsep itu diperluaskan kepada ramai supaya ia lebih berkesan dan mencapai maksud sebenar.

“Fastabiqul ini membawa maksud berkumpulan atau beramai ramai. Manusia jika berseorangan dia tidak dikatakan berlumba kerama berlumba mesti lebih daripada seorang. Dan perlumbaan tersebut bukan ke arah kemaksiatan yang disebutkan dalam Al-Quran tetapi ke arah pengakhiran yang baik.

“Maka destinasinya sudah tentu pengakhiran yang baik, hanya siapa yang cepat dan lambat yang akan tiba dahulu. Melainkan mana-mana orang yang berhenti yakni berputus asa untuk melakukan kebaikan. Mereka ini adalah orang yang tergelincir dalam melakukan kebaikan,” ujar beliau dalam kunjungannya ke ibu pejabat YADIM di sini hari ini (18 Disember).

Sheikh Dr Ali Muhyiddin yang bakal menghadiri Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019 bermula pada 18 Disember, selamat tiba Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dari Qatar hari ini dan terus mengadakan kunjungan hormat ke atas Nik Omar.

Selain Nik Omar, mewakili YADIM dalam pertemuan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tuan Kamarul Arief Tuan Soh serta kepimpinan badan ini.

Dalam pada itu, Sheikh Dr Ali Muhyiddin meluangkan masa lebih setengah jam bertemu Nik Omar dalam kunjungannya. Keduanya berbincang pelbagai perkara mengenai gerakan dakwah dan isu isu Islam semasa selain daripada persetujuan untuk mewujudkan kerjasama strategik di antara Kesatuan Ulama Sedunia dan YADIM.

Antara bentuk kerjasama yang dicadang dirangka adalah dalam bentuk penerbitan terjemahan buku dan latihan pembangunan pendakwah.

Beliau turut menghadiahkan buku tulisannya, Al-Ijtihad Wal Fatwa kepada Nik Omar.

Nik Omar dalam pertemuan tersebut berharap YADIM akan dapat menjalin kerjasama erat dengan Kesatuan Ulama Sedunia bagi memperkasa lagi usaha dakwah di Malaysia.

YADIM sebelum ini pada 16 Disember menerima kunjungan daripada wakil Turki dan Majlis Fiqh Australia yang turut menyertai Sidang Kemuncak Kuala Lumpur 2019.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s