KSU sabotaj Salahuddin?

nafas

KUALA LUMPUR – Seorang pemimpin Parti Amanah Negara (AMANAH) mendedahkan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Asas Tani telah mensabotaj Datuk Seri Salahuddin Ayub berhubung isu tender bernilai RM1.4 bilion.

Perkara itu didedahkan beliau menerusi Facebook.

Normah Yusof, Ahli Jemaah Pengarah Nafas menerusi Facebook berkata: “KSU bawak naik tender baja tanpa pengetahuan menteri, lepas tu bila dapat ke syarikat Cina, Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) merayu kepada Menteri MOA dan MOF untuk dapatkan tender baja tu kerana jika tak dapat ianya memberi kesan besar kepada perjalanan Nafas sebagai induk pertubuhan peladang yang punya 900 ribu ahli.

“Menteri MOA pun tulis kepada PM mohon supaya tender diberi kepada Nafas. Tapi sampai sekarang Nafas tak dapat pun surat tawaran tender yang dikatakan 1.4 bilion tu.

“Yang bagi maklumat tu KSU la. KSU ni kerja dia sabotaj je. Patut dia membantu menteri bukan sabotaj,” tulis Normah.

Isu pemberian tender ini dicetuskan oleh , Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang mendakwa tiga kontrak bernilai lebih RM1 bilion dibatalkan selepas kementerian dikatakan mahu menganugerahkan projek kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) secara rundingan terus.

BACA: http://Tender: Ada pegawai sabotaj Salahuddin – Khalid

Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad mendakwa ada dalam kalangan pegawai kementerian cuba mensabotaj menteri dengan menganugerah dan membatalkan tender tanpa pengetahuan Salahuddin. – MalaysiaGazette

MGF11042017_IKSIM02

Dr Kamarul Zaman Yusuff

KUALA LUMPUR – Kenyataan Menteri Wilayah, Khalid Samad yang mendakwa isu tender Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) berlaku ekoran sabotaj daripada pegawai-pegawai kerajaan di Kementerian Pertanian yang pandai-pandai membuka dan membatalkan tender adalah satu tuduhan yang serius.

Menurut penganalisis politik, Dr Kamarul Zaman Yusof dakwaan penjawat awam yang dituduh membuat keputusan tanpa pengetahuan Menteri Pertanian, Datuk Seri Salahudin Ayub juga harus disiasat.

“Ini adalah satu dakwaan serius yang, jika terbukti betul, boleh menyebabkan pegawai-pegawai kerajaan ini dikenakan tindakan tatatertib.

“Bagaimanapun, jika dakwaan ini tidak betul, maka pegawai-pegawai kerajaan ini perlu dibela bagi mengelakkan mereka dari dijadikan kambing hitam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Kamarul berkata demikan mengulas mengenai kata-kata Ahli Parlimen Shah Alam itu dalam program Bicara Bersama Menteri yang malam tadi berkata ‘bergerak mengikut arahan daripada pemimpin-pemimpin yang lama untuk menimbulkan masalah’.

Khalid dipercayai berkata demikan dalam siri ceramah di Jalan Datuk Lundang, Kota Bharu, malam tadi.

“Lalu amalan ni 22 tahun dah, tak pernah ditender, tiba-tiba tahun ini saja kerana nak timbulkan isu, tanpa pengetahuan Menteri.

“Pembekalan baja oleh NAFAS ni, tender untuk NAFAS ni, ataupun kontrak untuk NAFAS ni, diambil, dia nak tender, tanpa pengetahuan Menteri. Tiba-tiba bila dah keluar tender, orang dah ambil tender, tiba-tiba dia batalkan tender itu,” Khalid dipetik sebagai berkata.

Justeru itu, Dr Kamarul berkata Khalid perlu mendedahkan nama pegawai itu yang didakwa mensabitkan Salahuddin sebagai Menteri.

“Yang berkuasa membuka dan membatalkan tender ini pastilah pegawai-pegawai tinggi kerajaan seperti Ketua Setiausaha Kementerian.

“Semoga ada penjelasan lebih lanjut mengenai identiti pegawai-pegawai kerajaan mahupun proses-proses membuka dan membatalkan tender ini,” katanya.

Semalam, Salahuddin Ayub mengaku menulis surat kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memohon tender RM1.4 bilion diberikan kepada Nafas secara rundingan terus.

Katanya, beliau hanya menjalankan tanggungjawab dengan menulis surat sokongan itu pada 7 November untuk membantu Nafas kerana tender tersebut belum dimuktamadkan lagi.

“Ya, saya tulis kepada PM kerana saya tulis itu adalah tanggungjawab saya dan itu adalah proses,” katanya semalam. -MalaysiaGazette

Tender Nafas: Sabotaj atau kambing hitam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s