Tender Nafas: Pemimpin Amanah dedah KSU kementerian sabotaj Salahuddin

1 SALAHUDDIN HERO

Terdapat cubaan sabotaj dalam kalangan pegawai Kementerian Pertanian dan Asas Tani terhadap Salahuddin Ayub.

PETALING JAYA: Seorang pemimpin Amanah mendedahkan ketua setiausaha (KSU) Kementerian Pertanian dan Asas Tani mensabotaj Salahuddin Ayub berkaitan isu tender tender pertanian padi bernilai RM1.4 bilion.

“KSU bawa naik tender baja tanpa pengetahuan menteri, lepas tu bila dapat ke syarikat Cina, Nafas merayu kepada menteri MOA dan MOF untuk dapatkan tender baja tu kerana jika tak dapat, ianya beri kesan besar kepada perjalanan Nafas sebagai induk pertubuhan peladang yang punya 900,000 ahli.

“Menteri MOA pun tulis surat kepada PM mohon supaya tender diberi pada Nafas. Tapi sampai sekarang Nafas tak dapat pun surat tawaran tender yang dikatakan RM1.4 bilion tu,” tulisnya di Facebook.

FMT sedang menghubungi pemimpin dan KSU tersebut.

Sebelum ini, media melaporkan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad mendakwa terdapat cubaan sabotaj dalam kalangan pegawai kementerian dengan menganugerah dan membatalkan tender tanpa pengetahuan Salahuddin.

Terdahulu, Salahuddin mengakui beliau menulis surat kepada perdana menteri mengesyorkan tender pertanian padi bernilai RM1.4 bilion diberi kepada Nafas.

Beliau berkata tidak salah menulis surat sokongan itu kerana tender itu belum diputuskan dan akhirnya, ia akan memberi manfaat kepada 920,000 ahli Nafas dan bukan untuk perkayakan dirinya.

Sebelum itu, Presiden MCA Wee Ka Siong meminta pengesahan dalam Dewan Rakyat mengenai seorang menteri menulis surat sokongan kepada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Beliau mempersoalkan pemberian projek pembekalan input pertanian sektor padi kepada Nafas, yang melibatkan peruntukan RM1.4 bilion, mendakwa ia diberi secara rundingan terus walaupun tewas dalam persaingan tender terbuka.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/11/24/tender-nafas-pemimpin-amanah-dedah-ksu-kementerian-sabotaj-salahuddin/?fbclid=IwAR1EW-6yKXtpZpL7c5FO5JMBppFuIP-o157D7Y-Jfk4B1_uW7IVPrcN__Ww

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s