Utusan Melayu dengan Harakah Kahwin Demi Membina Ummah Rasuah dan Pecah Amanah

SELAMATKAN Utusan Melayu dengan mengahwinkan dengan akhbar Harakah demi perpaduan ummah dan keuntungan bersama. Saya yakin, jika sebahagian ahli UMNO dan PAS membeli Utusan dan Harakah, pasti kedua akhbar ini akan menjadi gah.

Akhbar Utusan ada sisipan berita Harakah. Manakala, akhbar Harakah ada sisipan berita Utusan. Jika ini boleh dilakukan, perpaduan ummah semakin menjadi kenyataan.

Memang tidak dinafikan bahawa Utusan Melayu agak terlebih UMNO atau menjadi lidah UMNO suatu masa dahulu dalam pemberitaannya. Belajarlah daripada kesilapan.

Namun, peranan Utusan Melayu yang pada ketika bertulis jawi, jangan dilupakan. Semangat wartawan mereka sangat kental dalam penulisan mereka menuntut kemerdekaan.

Pendek kata, akhbar Utusan memainkan peranan besar dalam menyumbang kemerdekaan negara tercinta ini.

Dalam muhasabah terhadap Utusan, jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Utusan perlu hidup sebagai lidah Melayu dan Islam.

Jika akhbar Cina ultra kiasu begitu banyak di pasaran, terbit dua kali sehari, disokong oleh hartawan ultra kiasu. Apakah kita sanggup melihat Utusan Melayu mati? Maka, bertepuk tanganlah ultra kiasu.

Utusan pula jangan jadi seperti akhbar orang kaya, Pengerusi, CEO dan Ketua Pengarang berpada-padalah dalam soal elaun dan gaji.

Selamat lidah Melayu yang benar pada masa dahulu yang memperjuangkan Islam dan Melayu. Perbetulkan ia jika sudah tersasar.

Marilah kita mulakan munasabah hari ini agar utusan tidak bermasalah lagi. Apatah lagi kita mula memasuki era baru berpolitik, melibatkan kerjasama UMNO-PAS, menuju kepada masa depan Malaysia yang lebih gemilang.

Kini saya kira, Utusan telah insaf sejak kekalahan PRU14. Jadilah akhbar sebenar-benar akhbar, jangan terlalu bermain politik, berkata benar walaupun pahit atau terkena hidung sendiri

Segelitir ultra kiasu marah apabila saya mempertahankan akhbar Utusan Melayu daripada ditutup. Kenapa seorang Cina sanggup mempertahankan akhbar Melayu. Tidakkah sepatutnya Ridhuan Tee bersama ultra kiasu mempertahankan tiga rukun politik Cina iatu mempertahankan sekolah Cina, akhbar Cina dan NGO Cina.

Jawapannya tidak, ultra kiasu dahulu minat kepada ekonomi sahaja. Tetapi hari ini ultra kiasu mahu kuasa. Dengan adanya kuasa, mereka dapat segala-galanya. Dia akan benam sesiapa juga yang tidak sefahaman dengan mereka.

Bila saya bersuara mengenai Utusan Melayu, bukan saya mahu menjadi Melayu atau tuduhan ultra kiasu mahu menjadi lebih Melayu daripada Melayu. Terus terang, saya terus menjadi Cina sampai bila-bila tetapi Cina yang sedar diri, Cina yang tidak buta sejarah. Cina yang akan tetap mempertahankan hujah secara konsisten. Jika komunis itu komunis, ia tetap komunis sampai bila-bila.

Jangan sampai yang akan berkata komunis itu pejuang kemerdekaan. Tetapi itu lah yang kata-kata yang kita dengar daripada seorang beberapa bertaraf Menteri, timbalan dan speaker.

Mereka mahukan komunis-komunis ini dinobatkan sebagai pejuang, sedangkan semua orang tahu bahawa komunis Cina itulah pengkhianat sebagaimana yang turut disebut oleh Panglima Angkatan Tentera, baru-baru ini.

Penentangan PKM terhadap Jepun bukan untuk memerdekakan negara ini, tetapi lebih kepada permusuhan yang tidak pernah kunjung padam antara kedua bangsa ini, Perang China-Jepun (1894-1895).

Justeru, apabila Jepun menduduki Tanah Melayu peluang ini digunakan untuk membalas dendam terhadap orang Cina. Rata-rata orang Cina menyertai PKM (MPAJA), dan bertindakbalas kepada Jepun dari hutan.

Akhbar ultra kiasu selalu memutarbelitkan sejarah ini dengan mendakwa komunis itulah pejuang kemerdekaan.

Segelintir netizen tidak setuju dengan cadangan supaya akhbar Utusan Melayu ini diselamatkan. Utusan Malaysia dicop sebagai ‘utusan meloya’, menyokong korupsi, penipu dan memutarbelikan cerita.

Persoalan saya adakah berita-berita ultra kiasu sama berbahasa Cina atau Inggeris, tidak pernah menipu dan menyembunyikan sesuatu. Begitu juga liputan mengenai komunis sebagai pejuang.

Saya tidak akan pernah lupa bagaimana akhbar dan laman sosial ultra kiasu melaporkan berita tentang diri saya suatu ketika dahulu.

Contoh, laman web ultra kiasu yang menipu, dalam melaporkan isu saya ditahan di Lapangan Antarabangsa Kuching pada tahun 2015. Antara link adalah seperti berikut:

https://www.nst.com.my/news/2015/09/sarawak-bars-ridhuan-tee-entering-state

https://www.ismaweb.net/2019/08/26/kahwinkan-utusan-melayu-dengan-harakah-demi-ummah/?fbclid=IwAR2FXmwRtkdoivdF0VsQR2AUau739Rt86ZGfPRizdwSXAVI4d54dPc_g1vI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s