Design a site like this with WordPress.com
Mulakan

Kaum Cina Kuasai Ekonomi Di Kelantan

Cina Kuasai Ladang Rakyat Di Kelantan…….

Kerajaan kelantan sendiri berkerjasam dgn non muslim untuk menaikan punca ekonomi negeri.. Cuba baca artike ini… Nilai lah sendiri

Projek Ladang Rakyat pada asasnya bermatlamat untuk membantu Kerajaan PAS Kelantan dalam usahanya mengurangkan masalah kemiskinan tegar serta meningkatkan keupayaan sosio-ekonomi Negeri dan menaikkan taraf hidup penduduk.
Ladang Rakyat yang berkeluasan 81,095 ekar merangkumi Jajahan Gua Musang, Kuala Krai, Jeli dan Tanah Merah ini bagaimana pun sehingga kini gagal membantu seramai 4,767 orang penduduk miskin yang telah dipilih sebagai Peserta Ladang Rakyat itu.
Ini terbukti sebagaimana dalam Laporan Audit Negara 2011 (LAN 2011) beberapa bulan lepas yang telah membuat beberapa teguran terhadap projek Ladang Rakyat anjuran Kerajaan PAS Kelantan yang didapati gagal mencapai objektifnya.
Para peserta hanya memperolehi dividen RM200.00 sebulan manakala hak milik tanah dinafikan, jauh berbeza sekali dengan nasib peneroka FELDA yang bukan sahaja memiliki hak milik tanah sekurang-kurangnya 10 ekar seorang malah turut menerima elaun bulan dan rumah sendiri.
Sementara itu peluang bekerja menambah pendapatan di Ladang Rakyat pula hanya memanfaatkan 282 penduduk tempatan sahaja, selebihnya seramai 639 orang pekerja adalah warga asing.
Ternyata projek Ladang Rakyat telah gagal menjayakan misi yang diamanahkan untuk membantu rakyat miskin sebaliknya tauke-tauke Cina DAP dan Cina Singapura lebih mendahulukan soal keuntungan dalam mengenyangkan perut sendiri.
Kerajaan PAS Kelantan rupanya seperti sengaja membiarkan sahaja perkara ini berlanjutan tanpa mengambil langkah pembetulan. Tauke-tauke Cina yang lebih terangsang untuk mengaut kekayaan hasil bumi Kelantan tetap terus diberi keutamaan berbanding anak negeri sendiri.
Malah sebahagian besar tanah Ladang Rakyat dan hasil bumi kayu balaknya hanya berlegar dikalangan tauke-tauke Cina dan syarikat proksi mereka dengan tempoh pajakan berpuluh tahun ke hadapan. Lebih 50,000 ekar daripada keluasan 81,095 ekar tanah Ladang Rakyat dikuasai tauke-tauke Cina ini.
Termasuklah 10,526 ekar (4,259 hektar) tanah hutan balak di Gua Musang yang dimiliki secara bersama oleh pemimpin bersaudara dari DAP Perak, Ngeh Koh Ham dan Nga Kor Min melalui syarikat Upaya Padu Sdn Bhd.
Selain syarikat milik pemimpin DAP itu, beberapa syarikat milik tauke Cina seperti Leong Hup Holding Sdn Bhd (LHH) turut menguasai pajakan tanah yang luasnya mencecah 10,095 ekar selama 99 tahun juga di Gua Musang.
Manakala tanah seluas 7,500 ekar tanah Ladang Keruing Teknik yang asalnya milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) di Relai, Gua Musang juga kini telah dipajakkan kepada syarikat Suurban Sdn Bhd, milik tauke Cina dari Johor.
Sehingga kini enam syarikat telah menandatangani perjanjian usahasama dengan Yik bagi memajukan projek perladangan kelapa sawit melibatkan kawasan keseluruhan seluas 28,000 ekar.

Mengikut sumber dalaman PAS, hasil traksaksi melibatkan syarikat Suurban Sdn Bhd yang disempurnakan oleh seorang wanita Melayu sebagai orang tengahnya turut memberi manfaat jutaan ringgit kepada seorang pemimpin PAS Kelantan yang sepatutnya sumbangan itu asalnya untuk tabung parti. Betulkah?

Apapun, melihat pada pelbagai urusan pajakan dan pemilikan tanah yang banyak berkisar dikalangan tauke-tauke Cina sahaja, ternampak jelas Ladang Rakyat yang sinonim dengan gelaran Ladang Air Mata Rakyat ini wujud khusus untuk kepentingan para kroni Kerajaan PAS Kelantan sahaja.
Penguasaan tanah-tanah di Selatan Kelantan termasuklah di Ladang Rakyat oleh tauke Cina dari DAP dan Cina Singapura ini kian lama akan jadi umpama “Belanda dapat tanah”, hasil kekayaan yang sepatutnya untuk kepentingan pribumi akhirnya hanya menguntungkan orang lain sahaja.
Maka ada benarnya lirik yang tertulis dalam lagu Warisan, “anak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi, air mata darah bercampur keringat, bumi dipijak milik orang.” Penuh nasihat dan membangkitkan jatidiri serta merintis kesedaran ramai.
Patutlah para pemimpin PAS amat fobia bagaikan ketakutan dan meroyan hilang akal bila lagu Warisan mendapat perhatian ramai, rupanya mereka tahu lagu itu membawa mesej kesedaran yang jika dihayati oleh rakyat Kelantan natijahnya menyebabkan pemimpin PAS tak cukup tanah lari bertempiaran.

 

Umnopas yang suka melaga-lagakan rakyat Malaysia dengan membangkitkan isu perkauman dan menyalakan api permusuhan diantara agama. Kini Umnopas amat aktif menyebarkan fitnah dalam negara Malaysia. Kita sebagai umat Islam dan rakyat Malaysia yang hidup dalam keadaan  maju dan harmoni mesti menolak serta menangkis dakyah jahat parti umnopas agar keharmonian kaum dan sikap saling hormat menghormati perbezaan agama terus dapat dinikmati bersama oleh generasi kita dan juga generasi anak cucu kita di bumi Malaysia tercinta.

Sila layari

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/?s=fitnah+jahat+umnopas

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/?s=fitnah+jahat+umnopas+terhadap+kerajaan+ph

untuk melihat betapa dahsyat dan buruknya wajah sebenar umnopas serta betapa busuknya hati orang-orang umnopas dalam menyebarkan fitnah.

 

365 KEJAYAAN CEMERLANG KERAJAAN PAKATAN HARAPAN

 

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/07/08/365-kejayaan-cemerlang-kerajaan-pakatan-harapan/

9 Mei Berakhirnya 72 Peristiwa Hitam Ciptaan Najib

 

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/05/10/9-mei-berakhirnya-72-peristiwa-hitam-ciptaan-najib/

Penyokonh Umnopas Rasis Nazrul Nazari Tidak Sabar lagi Menunggu Peristiwa  13 Mei Berulang Untuk Membunuh Cina Dan India

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/08/13/penyokonh-umnopas-rasis-nazrul-nazari-tidak-sabar-lagi-menunggu-peristiwa-13-mei-berulang-untuk-membunuh-cina-dan-india/

 

Amanat Penting Lokman Adam Kepada Golongan Rasis Malaysia – KDN Sila Bertindak Segera

 

https://partiamanahmalaysia.wordpress.com/2019/08/17/amanat-penting-lokman-adam-kepada-golongan-rasis-malaysia-kdn-sila-bertindak-segera/

Kalau terjumpa fitnah melibatkan Kaum, Agama & Raja, tolong screenshot & hantar ke WhatsApp 016-2206262 (SKMM). Sebarkan.

 

Geng Walaun marah benar dengan ambo kemarin katanya apa yang ambo post x dok isu, lalu diangkat dan dibijakkan dengan berbagai alasan membela Kerajaan Negeri Kelantan katanya Industri Emas ni kita tak dok kepakaran jadi maka itu kena bui ko cina Spura buat, ok laa ambo terima hujah dia, tapi ambo check J Resources syarikat Indonesia Monument Mining Limited Syarikat Australia hok buat Emas di Penjom dan Lombong Selinsing Pahang,berjaya memberikan Royalti Emas kepada Pahang sebanyak RM130 juta pada 2014 manakala Kelantan hanya menerima RM4.7 juta pada tahun yang sama, ya lah mungkin keluasan Lombong di Pahang lebih besar tetapi nisbahnya amat jauh sekali berbeza,

Ramai anak tempatan Pahang sendiri berkerja bersama J Resources dan Monument Mining Limited malah ada yang menjawat jawatan penting dalam Syarikat itu, dibandingkan dengan Kelantan ambo dengar orang2 di Sokor, Tanah Merah kalau ada pun Jadi Jaga saja tu pun nak berebut dengan Nepal.

Ok , Jika Industri Lombong Emas dianggap teknologinya terlalu tinggi untuk digapai oleh Anak Kelantan seperti membuat roket Appolo naik ke bulan susahnya. ambo nak Walaun ni pandang jugak dalam industri lain,

ambo nak senaraikan

1) Pembangunan Tebing Sungai Kelantan – Liziz Standanco. – dimana peranan Anak Melayu Kelantan?
2) Pembanguan Bandar Baru Tunjong, – Creative Spring Sdn Bhd , Noble Residence SB
3) Tanah Ladang Sawit YIK – beri pajak pada MWE Holding jadi milik Surin Upatkoon tauke Judi Magnum.
4) Tanah Ladang Rakyat – beri pajak pada Golden Grower Palm yang buka Skim Sawit pada orang luar kaut untung dan rakyat tak tahu.
5) Tanah2 Balak (Ladang Getah Klon) – Orang lain yang buat.
6) Rumah Seri Kelantan Jalan Stoner- beri pada Kemajuan Kijang Mas yang pemilik sebenar adalah Masteron Berhad (pemaju Koi Kinrara) atas nama JV
7) Kawasan Hutan Simpan Batu Papan, Gua Musang seluas hampir 2000 ekar (kompartment. 20, 22, 23,29,30 dan 44 )telah terlepas ke tangan sebuah syarikat Pengurusan Mayat Nirvana Memorial Center dipajak selama 50 tahun
dan terlalu banyak untuk disenaraikan

dan SOALAN AMBO ADAKAH RAKYAT KELATE INI SERBA SERBI TAK PANDAI DIANGGAP KAYU OLEH KERAJAAN PAS KELANTAN YANG KONONNYA HEBAT MENTADBIR?

Gambar di bawah adalah kawasan EMAS yang diambil oleh Cina Hongkong dalam video tadi melalui pertukaran pengarah secara alibaba juga di MUKIM SOKOR , TANAH MERAH.

PAH GAPO HOK RAKYAT KELATE RETI, KOKOK ETAK?

 

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: