PENDAPATAN KETUA YAPEIM, RM85,000 SEBULAN, PENGARAH KANAN RM40,000 SEBULAN

Image may contain: 5 people, people smiling, text

Image may contain: 4 people, people standing and suit

RF8:PENDAPATAN KETUA YAPEIM, RM85,000 SEBULAN, PENGARAH KANAN RM40,000 SEBULAN

Sepatutnya, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam YAPEIM memajukan ekonomi umat Islam melalui dana jariah kutipan potongan gaji orang ramai, seterusnya membantu anak-yatim dan fakir miskin.

Yang berlaku, pendapatan Ketua Pengarah dan Pengarah2 kanan yang lumayan. Gajinya dianggarkan hampir separuh elaun2 tetap dan elaun bulanan pengarah anak syarikatnya.

Menurut rekod sebaik dilantik sebagai Ketua Pengarah YaPEIM, dengan kuasa yang ada Dato’ Abibullah Haji Samsudin telah bertindak melantik dirinya sendiri sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif di semua agensi dan institut di bawah kawalan YaPEIM.

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif YaPEIM, Abibullah dibayar sebanyak RM43,000 sebulan manakala untuk jawatan-jawatan lain seperti Pengarah Eksekutif dia dibayar RM sebanyak RM3,500 sebulan.

Dalam erti kata mudah dia menerima elaun sebanyak RM42,000 sebulan (3,500 x 12 agensi di bawah YaPEIM) di tambah dengan gaji asas seperti yang dinyatakan tadi menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM 85,000 sebulan.

Bayangkan dengan kuasa sebagai Ketua Pengarah YaPEIM, Abibullah berjaya memperolehi pendapatan sekitar RM1,02 juta setahun (RM85 ribu x 12 bulan).

Namun itu hanya melibatkan pengiraan kasar kerana ia belum lagi dicampur dengan elaun-elaun tambahan yang lain seperti tuntutan perjalanan ke luar negara, bonus tahunan, elaun khas dan sebagainya.

Jika tidak betul data ini, YAPEIM perlu jelaskan balik jumlah pendapatan termasuk bonus sebenar Ketua Pengarah dan Pengarah Kanan.

Sumber: http://yapeim-rasuah.blogspot.com/2017/07/gaji-ketua-pengarah-yapeim-mencecah.html?m=1

https://web.facebook.com/photo.php?fbid=2152413701523111&set=a.307456909352142&type=3&theater

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s