Aktiviti Najib Mencuri Wang Rakyat Bermula 2011 Tetapi Kerajaan BN dan Badan2 Penguatkuasaan Undang2 Negara Tidak Bertindak.

Wang berjumlah RM1.9 bilion dipindah masuk ke dalam akaun bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak setakat tahun 2013, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu semalam.

Kemasukan wang itu berlaku antara tahun 2011 dan 2013 berdasarkan dokumen penyata akaun Ambank milik Najib, yang dirujuk peguam bela Harvinderjit Singh kepada saksi ke-21 pendakwaan, Pengurus Cawangan Ambank Jalan Raja Chulan, R Uma Devi.

Ketika dirujuk kepada dokumen berkenaan, Uma Devi bersetuju dengan cadangan Harvinderjit bahawa setakat tahun 2011, RM304 juta dikreditkan ke dalam akaun semasa Ambank bernombor 2112022009694 milik Najib.

Uma Devi turut bersetuju dengan cadangan peguam bahawa setakat 2012 pula, RM756 juta dikreditkan ke dalam akaun sama.

Harvinderjit kemudian mencadangkan kepada saksi itu bahawa setakat 2013, akaun itu menerima kemasukan wang berjumlah RM1.9 bilion, yang dijawab saksi, “Ya”.

Peguam itu kemudian mengemukakan Surat Arahan daripada Najib kepada Ambank bertarikh 30 Julai 2013 yang menyatakan bahawa wang berkenaan adalah derma dari Arab Saudi.

Harvinderjit: Berdasarkan kepada surat ini, adalah jelas bahawa pihak bank mengetahui wang yang dikreditkan itu adalah derma?

Saksi: Ya

Harvinderjit: Malalui surat ini, representasi yang dikemukakan kepada pihak bank ialah jumlah itu membabitkan pemulangan wang derma dan hadiah yang tidak digunakan?

Saksi: Ya

Bagaimanapun, saksi itu bersetuju dengan cadangan peguam bahawa beliau bukan pegawai yang layak untuk mengesahkan wang yang dinyatakan adalah derma, sebaliknya hanya pegawai kiriman wang yang boleh berbuat demikian.

Harvinderjit turut mengemukakan transaksi pindah masuk wang yang didakwanya terus daripada Putera Arab Saudi Faisal Al-Turki melalui dokumen penyata bank dengan nombor akaun sama kepada Uma Devi.

Dokumen itu menyatakan wang yang didakwa dikreditkan Putera Faisal ke dalam akaun Najib itu, antaranya pada 24 Februari 2011 dan 12 Jun 2011 yang satu daripada transaksi itu berjumlah RM30.5 juta, serta pada 2012 berjumlah RM152 juta.

Harvinderjit kemudian mengemukakan dokumen dua transaksi pindah masuk wang ke dalam akaun sama pada Ogos dan November 2011 berjumlah RM324 juta yang peguam itu cadangkan daripada Menteri Kewangan Arab Saudi.

Saksi itu juga bersetuju apabila Harvinderjit mencadangkan bahawa hanya pegawai kiriman wang yang boleh mengesahkan sumber dana berkenaan daripada Putera Faisal dan Menteri Kewangan Arab Saudi.

Uma Devi juga bersetuju dengan cadangan peguam berdasarkan Surat Arahan Najib kepada Ambank, wang yang tidak digunakan berjumlah AS$620 dimasukkan ke dalam akaun Ambank AmPrivate Najib yang baharu sebelum dipulangkan kepada pengirimnya.

Sementara itu saksi itu berkata, akaun Ambank Gandingan Mentari Sdn Bhd, subsidiari kepada SRC International Sdn Bhd, disenaraikan sebagai akaun berisiko tinggi.

Uma Devi berkata, ia disenaraikan demikian oleh Ambank kerana akaun itu mengendalikan jumlah aliran wang yang banyak.

Katanya akaun berkenaan memerlukan pemantauan tambahan daripada Jabatan Pematuhan bank, berdasarkan sistem bank yang tertakluk kepada kriteria yang ditetapkan.

Ketika disoal Harvinderjit mengenai kaedah pemantauan dilakukan pihak bank terhadap akaun berisiko tinggi, Uma Devi menjawab: “Pihak bank akan meneliti akaun itu secara berterusan.

“Proses itu akan dibuat secara bulanan oleh Jabatan Pematuhan,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung hari ini.

https://www.bharian.com.my/…/rm19-bilion-dalam-akaun-najib-…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s